Vinaři brojí proti stavbě gigantického mostu v Porýní-Falci

Mohuč - Plány na obří most v německé spolkové zemi Porýní-Falc provokují i daleko za hranicemi Německa. Čtyřproudá dálnice má totiž vést přímo napříč údolím řeky Mozely, kde je proslulá vinařská oblast. Most má měřit do výšky 160 metrů a na délku téměř dva kilometry. Nápad vznikl již během studené války, kdy se měl most stát strategickou cestou z amerických základen. Znalci vína až z Kalifornie se pustili do boje za záchranu tamního vyhlášeného ryzlinku, který je podle nich v ohrožení.

Jména vinařských magnátů Patricka Schenka a Roberta Eymaela se tu s vinicemi pojí přes 200 let. Dříve bývali kamarády, teď jsou pouze odměření známí. Přátelství rozeklál most, který tu má vyrůst. Podle jednoho je zkázou, pro druhého spásou regionu. „Ničí se unikátní příroda, která se kolem řeky Mozely tvořila tisíciletí proto, aby člověk ušetřil 5 minut. Co se vína týká, bojíme se změny podmínek - že se to odrazí na vinicích,“ prohlásil Schenk.

Vinař Robert Eymael:

„Já se toho mostu vůbec nebojím. Naopak, pomůže. Žijeme tu na konci světa a čím rychleji se k nám turisti dostanou, tím lépe.“

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)


Pro milovníky vína je oblast podobná ráji. Na strmých svazích se musí všechno dělat ručně. Stejně jako před dvěma tisíci let. O smyslu mostu se přeli už otcové obou vinařů. Gigant totiž narýsovala studená válka jako strategickou cestu z amerických základen. Nakonec nebyly peníze. Teď myšlenka ožila jako součást balíčku na oživení hospodářství.

Kritici tomu říkají sláva z předvčerejška. „Je to důležitá dopravní osa. Spojí se Porýní s Beneluxem. Údolí se navíc uleví od kamionů. Je to projekt, který existuje desetiletí. Vrátili jsme se k němu i proto, že čekáme hospodářský přínos a dostali jsme na něj finance,“ řekl ministr dopravy Hendrik Hering. Buldozery se už do znalci opěvované hlíny zakously. Nezměnila to ani petice s podpisy someliérských hvězd. Kolos za skoro 300 milionů eur by měl stát v roce 2016.