OBRAZEM: Nepokoje v Londýně mají první oběť

Londýn - Velká Británie dnes v noci prožila nejhorší nepokoje od osmdesátých let. V ulicích Londýna vládla anarchie a policie byla navzdory povolaným posilám vůči gangům násilníků bezmocná. Nepokoje mají první oběť - v nemocnici zemřel muž, který byl v noci nalezen postřelený ve čtvrti Croydon. Podrobnosti k jeho smrti policie zatím nezveřejnila. Násilnosti se navíc přesunuly do dalších britských měst - Birminghamu, Liverpoolu, Leedsu a Nottinghamu. V londýnských ulicích hořely domy, automobily a obchody. Město nezažilo tolik požárů najednou od náletů za druhé světové války. Zraněno bylo 14 policistů. Jednoho z nich přejelo auto. Kvůli nepokojům svolal premiér Cameron na čtvrtek zasedání parlamentu.

Založených požárů bylo jednu chvíli tolik, že hasičům začínaly chybět vozy a na některá místa se kvůli násilí dostali pozdě. Londýnští hasiči dnes oznámili, že zažili nejrušnější noc za poslední léta. V nočních hodinách se na ně obrátilo 2 169 lidí, tedy patnáctkrát více než normálně.

Jen v Londýně policie přes noc zadržela více než 200 lidí. od počátku nepokojů počet zatčených překročil 450. Dalších sto lidí bylo zatčeno v Birminghamu. Policisté musí převážet zatčené na stanice mimo metropoli, protože cely na služebnách v Londýně jsou již přeplněné.

Policie oznámila, že zraněno bylo 44 policistů. Jeden utrpěl zlomeniny, když do něj najelo auto, další bude muset podstoupit operaci oka. Zraněno bylo 14 civilistů; je mezi nimi asi šedesátiletý muž, jehož život ohrožuje poranění hlavy.

Během noci zažil Londýn nejvíc požárů od 2. světové války
Zdroj: Dan Kitwood/Getty Images News
Oheň v ulicích Londýna
Zdroj: ČT24

Nepokoje, které vzbuzují obavy i kvůli olympiádě v Londýně příští rok, začaly v noci na neděli v londýnské čtvrti Tottenham. Po dalším násilí v neděli vzplály s nebývalou intenzitou v pondělí už odpoledne v Hackney na severovýchodě města a pak se šířily na jih do čtvrtí Peckham, Lewisham, Croydon a Clapham. Postupně se ale ohniska násilí objevila prakticky po celém městě - rabování zažil Notting Hill v centru i Ealing na západě města, stejně jako Camden, Woolwich, Mile End, Bethnal Green a East Ham.

Výtržníci rozbíjeli výlohy, rabovali, zapalovali auta a popelnice a stavěli barikády proti policistům. V některých čtvrtích měli výtržníci v podstatě volné pole a po libosti drancovali. Podle svědků například v Claphamu měli v místním obchodním domě skoro dvě hodiny na to, aby si vybrali, co chtěli.

Nepokoje v Londýně
Zdroj: ČT24

Dnes bude v Londýně 16 000 policistů

Clapham, stejně jako Peckham a především Croydon na jihu, byl zasažen nejhoršími požáry. Výtržníci zapálili také skladiště Sony v Enfieldu na severu Londýna. „Londýn se probudil do šokujícího a úděsného rána,“ řekl dnes zástupce šéfa Scotland Yardu Steven Kavanagh. „Londýnská policie byla přetížena tak, jak to nikdy nezažila,“ zdůraznil. Premiér Cameron dnes po zesedání krizového štábu oznámil, že dnes večer bude v ulicích Londýna hlídkovat 16 000 policistů.

Během noci se násilnosti rozšířily do dalších anglických měst. V Birminghamu hořela policejní stanice. V liverpoolské čtvrti Textoth řádilo asi 200 mladých lidí v maskách. V těchto městech, stejně jako v Nottinghamu a Bristolu, docházelo k ostrým střetům s policií.

Oheň v ulicích Londýna
Zdroj: ČT24
Nepokoje v Londýně
Zdroj: ČT24

Nick Clegg, britský vicepremiér

„Tohle už nemá se smrtí pana Duggana nic společného. Šlo o obyčejné loupení a krádeže. Trpí místní lidé, kteří přišli o své obchody, zboží i domovy a všichni ostatní, které situace vystrašila.“

Nepokoje se poprvé objevily v sobotu v noci v londýnské čtvrti Tottenham. Naplno propukly v pondělí večer, kdy zachvátily čtvrť Hackney na severovýchodě a čtvrti Peckham, Lewisham, Croydon a Clapham na jihu města. Výtržníci na řadě míst rozbíjeli výlohy obchodů a některé vyrabovali. Ve čtvrtích hořela auta a kontejnery na odpadky. V londýnské čtvrti Peckham násilí eskalovalo požárem, který zachvátil obchod a dům nad ním.

Kvůli nepokojům bylo zrušeno středeční přátelské utkání ve fotbale Anglie s Nizozemskem ve Wembley. Zároveň byly prozatím odvolány zápasy londýnských fotbalových klubů.

Mapa londýnských oblastí postižených nepokoji
Zdroj: ČT24
Nepokoje se z Londýna přesunuly do dalších britských měst
Zdroj: ČT24
Vydáno pod