Obama podepsal zákon o posílení bezpečnosti hranic

Washington - Americký prezident Barack Obama podepsal zákon, který umožní lepší ostrahu hranic - uvolněno na to bude o 600 milionů dolarů víc (zhruba 11,6 miliardy korun). Půjdou hlavně na zabezpečení hranice s Mexikem. Mělo by přibýt celníků a pracovníků imigračních úřadů. Obama tak chce řešit problém s ilegálním přistěhovalectvím.

Zákon přinese nutnost přijetí zhruba 1000 nových policistů a agentů, kteří budou operovat především na kritických úsecích hranice s Mexikem. Více bude také celníků a pracovníků přistěhovaleckých úřadů. Kromě toho se počítá také s rozšířením technických prostředků, které budou mít strážci hranice k dispozici, a to včetně bezpilotních hlídkovacích letounů.

V posledních letech Spojené státy bojují s rostoucím ilegálním přistěhovalectvím a někteří kritikové vlády dokonce tvrdí, že už na svých hranicích zcela ztratily kontrolu. Americký imigrační úřad ve čtvrtek oznámil, že USA v minulém fiskálním roce deportovaly ze země více přistěhovalců než kdykoli předtím. V období říjen 2008 až září 2009 bylo z USA vyhoštěno 380 tisíc nelegálních přistěhovalců. Je to prý ale jen zlomek těch, kdo na území USA pobývají nelegálně.