Povodně v Pákistánu postihly už 20 milionů lidí

Islámábád - Až na 20 milionů stoupl počet lidí, které nějakým způsobem postihly povodně v Pákistánu. OSN dosud uvádělo 14 milionů. Nové číslo oznámil premiér Júsuf Ráza Gílání při projevu u příležitosti 63. výročí od vyhlášení samostatnosti Pákistánu na Británii. Pákistán kvůli katastrofální povodni zrušil část jindy bouřlivých oslav Dne nezávislosti. Úřady anulovaly ohňostroj, který se každoročně koná 14. srpna u příležitosti oslav získání nezávislosti na Británii v roce 1947.

Místo oslav nezávislosti nyní vládne v Pákistánu strach. Premiér Gílání a prezident Zardárí odjeli do nejpostiženějších oblastí. Přiletěl i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Júsuf Ráza Gílání, pákistánský premiér

„Chci ujistit celý národ, že tato demokratická vláda obnoví každý kousek země, kterou tato katastrofa zničila. Jsem přesvědčen, že všichni lidé v této zemi pomůžou obětem povodní, aby se znovu dokázali postavit na nohy.“

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Ovšem řeky ve zdevastované zemi dál stoupají. Indus na jihu se rozlil na plochu 25 kilometrů. Přitom zatopil 700 tisíc hektarů zemědělské půdy a zničil stovky domů. „Všechny naše domy smetla voda. Celou úrodu, pšenici, dobytek, prostě všechno, co jsme měli, je pryč. Nikdo nám nepomáhá, ani vláda. Jsme hladoví a unavení,“ říká Mohammad Umar postižený povodněmi.

„Slibuji vám, že dokud nebudou znovu stát všechny vaše domy, ostatní práce zastavíme,“ uvedl pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí. Pákistánci přesto vládu stále kritizují, že zareagovala příliš pozdě a nedělá dost.

Objevila se i další hrozba – cholera. OSN už potvrdila první případ ve městě Mingora v údolí Svát. Desetitisíce lidí trápí silné průjmy, zároveň však chybí léky, zdravotníci i pitná voda. Lidé mají strach, že infekční nemoci přerostou v epidemii. „Většina lidí trpí těžkými průjmy nebo jinými zažívacími potížemi, protože stále nemají pitnou vodu,“ uvedl lékař Šahíd Ikbal.


Nejrozsáhlejší povodně za posledních 80 let postihly 20 milionů Pákistánců, to je asi 12 procent obyvatelstva země. Někteří z nich našli útočiště v provizorních táborech, ty jsou ale už přeplněné. Do zatopených oblastí už proudí humanitární pomoc ze zahraničí. Obnova země si vyžádá miliardy dolarů.

  • Pákistánci postižení povodněmi autor: Mohammad Sajjad, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1870/186966.jpg
  • Júsuf Ráza Gílání autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1870/186972.jpg
  • Povodně v Pákistánu autor: Mohammad Sajjad, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1870/186963.jpg
Vydáno pod