Akce a patos – Rusko točí film o válce v Gruzii

Moskva - Moskva a Tbilisi si každý po svém připomínají třetí výročí vzájemné války. Osmého srpna 2008 ruské jednotky vtrhly do Gruzie a obsadily separatistickou Jižní Osetii. Západ Moskvu za vpád odsoudil. Rusko zas dodnes vytýká Gruzii, že konflikt vyprovokovala. Vzpomínky teď oživuje nový akční film. Natáčení platí ruská vláda a rozhodně nešetří. Rozpočet je 16 milionů dolarů.

Film s názvem Srpen 08 ukazuje ryze ruský pohled na válku s Gruzií. Režie se ujal mistr vlasteneckých trháků Džanik Fajžijev podle scénáře hollywoodského autora a válečného zpravodaje týdeníku Newsweek Michaela Lernera. „Je to o mladé dívce, která ve válce hledá svoje dítě. Dojemný příběh s prvky dobrodružství a fantasy, ale vypráví opravdovou historii,“ ujišťuje režisér.

Natáčí se 70 kilometrů od jihoosetínské metropole, kde se před třemi lety bojovalo. Ve vedlejších rolích se objeví i očití svědci tehdejších událostí. „Realita byla daleko děsivější než film. Lidé seděli ve sklepích, nemohli se ani napít nebo vyjít ven, aby pohřbili příbuzné,“ vzpomíná obyvatelka Jižní Osetie Irina, která si ve filmu zahrála menší roli.

V pětidenní válce odrazila ruská armáda pokus Gruzie podrobit si separatistickou Jižní Osetii. Ruské jednotky vtrhly na gruzínské území. Boje vyhnaly z domů sto tisíc civilistů.

Ruští vojáci dělají kompars i ve filmových přestřelkách. „Je to poprvé, co hraju. A jsem rád. Nejenže sloužíme na Kavkaze, ale navíc budeme i ve filmu. Jsem hodně zvědavý, uvidím ho až doma,“ říká ruský voják Ivan Sidovskij.

Film se dostane do kin příští rok v únoru, pouhý měsíc před tím, než se bude vybírat nový ruský prezident. A jak říkají volební manažeři Kremlu, trocha vlastenectví před volbami nikdy neškodí.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod