Incident u turecké ambasády v Izraeli se obešel bez krveprolití

Tel Aviv - Palestinec usilující o azyl pronikl dnes do areálu tureckého velvyslanectví v Tel Avivu. Izraelští policisté se mu v tom střelbou pokoušeli zabránit. Duševně nemocný muž vyzbrojený nožem, atrapou střelné zbraně a kanystrem zadržel v objektu ambasády jako rukojmí tureckého konzula a jeho ženu, kterým se ale podařilo uniknout. Násilník byl nakonec zatčen a odvezen do nemocnice, protože strážci jej během zásahu postřelili.

Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí útočníka identifikoval jako Nadíma Indžáze, Palestince z Ramalláhu na západním břehu Jordánu, který už v srpnu 2006 pronikl na britskou ambasádu a rovněž se oháněl napodobeninou pistole a žádal o azyl. Podle izraelské policie byl nedávno propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za předchozí útok. Za mřížemi strávil rok a na svobodě je dva týdny. Muž podle policie trpí duševní poruchou - tvrdí, že v minulosti pracoval pro izraelskou kontrarozvědku. Teď má prý strach, že ho Palestinci chtějí zabít.

Indžáz vylezl do prvního patra, rozbil okno a vstoupil do budovy. Vykřikoval, že požaduje politický azyl. Izraelský list Maariv uvedl, že Indžáz se mu v telefonátu představil a tvrdil, že má hořlavinu a že „zabije každého Žida, který do objektu velvyslanectví vstoupí“. Zároveň prý hrozil, že velvyslanectví zapálí, pokud azyl nedostane. Nakonec ho ale přemohli strážci velvyslanectví. Postřelili ho, zatkli a policie ho následně odvezla do nemocnice.

Incident v Tel Avivu skončil dobře (zdroj: ČT24)

Turecko odvolalo velvyslance z Tel Avivu po květnovém zásahu izraelské armády na flotilu s pomocí pro palestinské pásmo Gazy, při němž zahynulo devět propalestinských aktivistů.