Exguvernér Blagojevich lhal, shodla se porota

Chicago - Bývalý guvernér amerického státu Illionis Rod Blagojevich byl shledán vinným, že lhal federálním činitelům - jednomyslně se na tom shodla porota. Ve zbylých 23 bodech obžaloby ale konečné slovo nepadlo, a tak bude muset začít nový proces. Blagojevichovi hrozí za korupci až pět let vězení a pokuta v přepočtu skoro pět milionů korun.

Blagojevich podle žalující strany v úřadu guvernéra běžně vybíral peníze. Mimo jiné je podezřelý z pokusu prodat místo v americkém Senátu uvolněné po zvolení Baracka Obamy prezidentem. Dopustil se prý i vydírání, když odmítal jedné dětské nemocnici vyplatit dotaci, dokud její šéfové nedarovali demokratům na kampaň v přepočtu téměř milion korun. Obžaloba staví na zhruba 500 hodinách nahrávek Blagojevichových telefonických rozhovorů.

Porota jednala 14 dnů. V některých případech guvernérovu nevinu hájila jediná členka, jako třeba při obvinění z prodeje Obamova senátního křesla. Nakonec se ale porota neshodla, chyběl klíčový důkaz. „Nebyli schopní dokázat vinu, kromě obvinění starého pět let. I to ale vyvrátím, já FBI nikdy nelhal. Je to celé hon,“ okomentoval to Blagojevich.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Třiapadesátiletý Blagojevich kvůli skandálu nedokončil druhé volební období v čele státu Illinois. Stal se prvním odvolaným guvernérem v USA po více než 20 letech a má také doživotní zákaz vykonávat v Illinois veřejnou funkci. Pokud by byl odsouzen, byl by čtvrtým guvernérem tohoto státu poslaným do vězení za posledních 40 let a druhým v řadě. Illionois tak získalo pověst nejzkorumpovanějšího státu unie, Blagojevich je už sedmým obviněným guvernérem.

Vydáno pod