Zmrzačte odsouzence, poprosil nemocnice saúdskoarabský soud

Rijád - Saúdskoarabský soudce oslovil několik nemocnic s dotazem, zda by tamní lékaři byli v souladu s rozsudkem ochotni poškodit páteř obviněnému tak, aby ochrnul. Odsouzenec totiž způsobil ochrnutí sekáčkem na maso svému protivníkovi, který si přál, aby soka stihnul stejný osud. List Ukáz zveřejnil odpověď jedné nemocnice v Rijádu, která zákrok provést odmítla s tím, že není možné takto nikoho poškodit.

Zákon v Saúdské Arábii umožňuje postiženému žádat pro protivníka takový trest, který bude mít podobné následky jako spáchaný zločin. Země se řídí islámským právem a pravidlo oko za oko, zub za zub příležitostně uplatňuje. Je běžné, že se například zlodějům sekají ruce. Zákon také umožňuje viníkům se z trestu vykoupit penězi.

Dvaadvacetiletý Abdal Azíz Mutajrí je od souboje se svým sokem před dvěma lety ochrnutý. Útočník ho zranil sekáčkem na maso a má za sebou sedm měsíců ve vězení. Mutajrí si přál, aby jeho sok skončil stejně jako on. Soudce se proto obrátil na několik nemocnic s dotazem, zda by tamní lékaři byli ochotni k zásahu do páteře muže tak, aby způsobili jeho ochrnutí.

Soudnictví v Saúdské Arábii podle ochránců lidských práv zaostává za mezinárodními standardem. Procesy jsou většinou neveřejné a účastníci nemají patřičné právní zastoupení. Odsouzenci k smrti se většinou o trestu dovědí až v den exekuce. Jako odstrašující příklady se bezhlavá těla ukřižují na veřejných místech.

Vydáno pod