Šéf Maďarské gardy zatčen

Budapešť - Maďarská policie zatkla nového velitele extremistické Maďarské gardy Józsefa Ináncsiho. Během včerejších oslav Dne svatého Štěpána si oblékl triko propagující tuto zakázanou polovojenskou organizaci. Maďarskou gardu založilo ultrapravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) v roce 2007. Tehdejší velitelé za své cíle uváděli změnu politického systému a ochranu Maďarů před útoky sousedních zemí, kde žijí početné maďarské menšiny.

Ináncsi se stal šéfem organizace poté, co před týdnem na tuto funkci rezignoval Róbert Kiss. Ten odešel kvůli videu, které se objevilo na internetu a na kterém se vášnivě líbal s milenkou. Kiss je ženatý a pravicoví extremisté kladou velký důraz na tradiční hodnoty, rodinu a zbožnost. Za svým odchodem Kiss údajně vidí „židovské spiknutí“. 

Maďarskou gardu založilo dnes parlamentní ultrapravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) v roce 2007. Hlavním cílem této polovojenské organizace byla podle dřívějších vyjádření jejích členů změna politického režimu v zemi a sebeobrana Maďarů před údajnými útoky z okolních států, tedy Slovenska, Rumunska či Srbska, v nichž žijí početné maďarské menšiny. Členové gardy také napadali menšiny v Maďarsku, zejména Romy.   

V prosinci 2008 soud rozhodl o rozpuštění gardy, její členové se však nadále scházejí s argumentem, že netvoří organizaci, ale seskupení jednotlivců, a rozhodnutí soudu se jich proto netýká. Vystupují pod upraveným názvem Maďarská národní garda.