Islamisté opustili Mogadišo, Somálci se dočkají pomoci

Mogadišo – Radikální islamistické milice Šabáb se během dnešního dne stáhly prakticky ze všech svých základen v hlavním městě Mogadišu. Do některých částí města se pak začaly přesouvat jednotky přechodné vlády, která chce nyní zahájit rozdělování potravinové pomoci. Stažení milicí diplomaté považují za největší úspěch v boji proti povstalcům za poslední čtyři roky, samotní islamisté ovšem hovoří jen o změně taktiky.

„Somálská vláda vítá úspěch dosažený vládními silami za podpory mírových jednotek Africké unie, které porazily nepřítele z Šabábu,“ oznámil somálský prezident šajch Sharif Ahmed. Podle místních obyvatel, kteří sledovali odjezd několika desítek bojovníků milic Šabáb, opustili islamisté město se svým vybavením na nákladních autech.

Doposud bojovníci Šabábu blokovali potravinou pomoc, kterou chtěly do hladovějícího Somálska vyslat mezinárodní humanitární organizace. Vláda dnes oznámila, že distribuce humanitární pomoci nyní může naplno začít. Mnozí nicméně varují, že rozdělování potravin lze zahájit jen v místech chráněných vojskem. „Odchod Šabábu má velký význam, ale válka ještě neskončila,“ komentoval situaci somálský ministr obrany Husajn Arab Ísá.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Pouze přeskupujeme pozice, varují islamisté

Milice Šabáb držely třetinu Mogadiša až do dnešního rána a se stahováním začaly po těžkých pátečních bojích. Jejich mluvčí Ali Mohamed Rage prohlásil, že Šabáb pouze změnily „vojenskou taktiku vůči nepřátelům Alláha“ a připravují brzký protiútok. Podle očitých svědků se navzdory tlaku vládních vojsk milice z metropole stáhly organizovaně a bez paniky. Podle somálské vlády je nyní od islamistů vyčištěno 90 procent Mogadiša.

„Opustili jsme Mogadišo, ale zůstáváme v jiných městech,“ řekl dále mluvčí. Povstalecké konvoje údajně směřují z metropole do jihosomálského města Baidoa, které leží 250 kilometrů jihozápadně od Mogadiša. Hnutí Šabáb, které je odnoží teroristické sítě al-Káida, bylo založeno v roce 1998 a chce v Africkém rohu vytvořit islámský stát. V minulosti rebelové ničili, kradli a případně dále prodávali humanitární pomoc či příležitostně požadovali od organizací OSN i takzvané bezpečnostní poplatky. Jejich boj, který trvá čtyři roky, si vyžádal desetitisíce lidských životů.