Pákistánská vláda reaguje na povodně pomalu, popularita islamistů sílí

Islámábád - V pákistánské provincii Sindh kulminuje záplavová vlna. Lidé před vodou utíkají dál, a to ohrožuje křehkou politickou rovnováhu. Nejhorších záplav za posledních několik desetiletí by totiž mohli ve svůj prospěch využít islámští radikálové. Vláda totiž na katastrofu reaguje pomalu, na mnoha místech daleko účinněji fungují muslimské charitativní organizace. Některé z nich jsou napojeny právě na radikální organizace. Vláda tak čelí růstu popularity islamistů, se kterými v posledních letech svádí vleklé boje.

„Vládě to do budoucna určitě způsobí mnoho problémů, protože popularita těchto skupin rychle roste. Lidé v postižených oblastech potřebují skutečnou pomoc, a zatímco vláda jen řeční, radikálové rozdávají jídlo a balenou vodu a získávají si tím sympatie,“ vysvětluje expert na konflikty na kmenových územích z univerzity v Péšáváru Altaf Ullah Chán.

Ředitel krizových operací dětského fondu OSN Louis-Georges Arsenault kritizoval mezinárodní pomoc Pákistánu jako naprosto nedostatečnou. Vyzval proto státy, aby pomoc zatopené zemi zvýšily. Pákistánská vláda na rozsáhlou mezinárodní pomoc spoléhá. OSN chce shromáždit 460 milionů dolarů. Spojené státy se rozhodly svou pomoc zvýšit z 90 na 150 milionů dolarů a Evropská unie má přispět více než 180 miliony dolarů. „Za těchto podmínek, kdy se Evropa a Spojené státy potýkají s krizí a jsou už unaveny řečmi o dobročinnosti, je pro nás taková podpora velmi povzbudivá,“ reagoval pákistánský ministr zahraničí Šáh Mahmúd Kureší.

Pákistán přijal také pět milionů dolarů od Indie, která je dlouholetým rivalem Islámábádu. A do země zamířilo i letadlo Severoatlantické aliance s humanitární pomocí.

Záplavy v Pákistánu zatím příliš nezajímají české dárce. Stěžují si na to humanitární organizace. Do Člověka v tísni chodí na pomoc Pákistánu stále míň peněz. Zájem klesl především s nástupem záplav v Česku. České katolické Charitě poslalo za celý srpen dárcovskou DMS na pákistánskou katastrofu jen 350 Čechů. Adra vybrala něco málo přes 140 000 korun. Podle mluvčí Adry Terezy Svobodové to může být i tím, že mimořádných katastrof je čím dál víc. Nejdříve to bylo zemětřesení na Haiti, pak povodně v Bangladéši a pak v Pákistánu.

Voda odnesla autobus plný lidí, 20 lídí utonulo

V provincii Paňdžáb se dnes utopilo nejméně 20 lidí a dalších 20 se pohřešuje poté, co záplavové vlny odnesly autobus. Řidič pákistánského autobusu, v němž cestovalo zhruba 50 pasažérů, údajně nerespektoval zákaz vjezdu na zatopenou silnici. „Síla proudu vody stékající z kopců autobus převrátila. Nejméně 20 lidí zahynulo, deset přežilo a bylo zachráněno,“ řekl agentuře AFP lékař Natik Haját ze záchranné služby okresu, kde se nehoda odehrála. „Další cestující zůstali uvězněni v autobusu a záchranáři se snaží k nim dostat,“ dodal lékař.

Záplavy v Pákistánu připravily o život 2 tisíce lidí. Bez střechy nad hlavou zůstalo šest milionů obyvatel. Celkem povodně zasáhly pětinu území a postihly asi 20 milionů lidí.

Tábor pro oběti povodní
Zdroj: ČT24
Vydáno pod