Skotové našli nový zdroj paliva - whisky

Edinburgh – Vysoká cena pohonných hmot a problémy s těžbou a zásobami fosilních paliv podněcují hledání alternativních energetických zdrojů, které budou dostupné všude na světě. Skotští vědci na to jdou po svém – novou inspiraci hledají ve skotské whisky.

Podle Skotů je butanol biopalivem budoucnosti. Dva roky experimentů vedly až k celosvětovému patentu. Vědci z Edinburské univerzity zkoumali dva hlavní vedlejší produkty při výrobě skotského národního nápoje - tekuté výpalky, které zůstávají v měděných trubkách, a mláto, které zbude z obilovin po výrobě etanolu.

„Dokázali jsme, že to může fungovat. Popsali jsme přínos, který náš výzkum může mít pro celý průmysl. Myslíme si, že se ujme i na trhu s palivy a zajímavé to určitě je i pro palírny whisky. Pokud se toho podnikatelé chytí, už za pár let budeme butanol tankovat do aut,“ očekává Martin Tangney z univerzity v Edinburghu.

Skotům pomohla při hledání nového paliva whisky (zdroj: ČT24)

Univerzita uklidňuje Skoty, kteří první zprávy o výzkumu pochopili tak, že palivo se bude dělat přímo ze samotné whisky, což se jim nelíbilo. Když si nechali vysvětlit, že pálenka bude stále stejná a palivo vznikne jen z odpadu, nápad získal širokou podporu. Své udělala i pověstná skotská šetrnost.

Celý výzkum stál přibližně osm milionů korun. Je založený na tom, že palírny jsou minimálně po celé Evropě a všechny produkují obrovské množství vedlejších produktů, jako je právě mláto. To se dá využít několika způsoby - například jako hnojivo nebo krmivo pro skot a vepře. Problém ale je, že některé země ho zakazují ukládat do půdy a stavy evropských stád vytrvale klesají. Surovina pak často končí ve spalovně.

Regionální skotská vláda vývoj platila prostřednictvím své agentury. Politici si pochvalují, jak všechno skvěle funguje, a odkazují i na tradičně zdůrazňovanou národní šetřivost, díky které se podle nich vše povedlo.