Irákem otřásly další krvavé atentáty: koordinované a cílené

Bagdád - V Iráku dnes zemřelo při sérii čtrnácti pumových útoků 61 lidí a dalších 300 bylo zraněno. Šlo o koordinované akce v deseti městech. V Bagdádu, Kútu a Karbale se odpálili sebevražední atentátníci v blízkosti policejních stanic, k dalším násilnostem došlo v Kirkúku, Mosulu a Basře. Nejméně polovina obětí je z řad policie. I když sebevražedné útoky nejsou v Iráku ničím výjimečným, dnešní koordinovaná série cílených útoků na policejní cíle vybočila z řady. Násilnosti kromě toho přicházejí v době, kdy USA po více než sedmi letech od invaze do Iráku ukončí k 31. srpnu v zemi bojové operace.

Nejkrvavější atentáty se odehrály v severobagdádské čtvrti Kahira a v městě Kút ve střední části země. V Kahiře sebevražedný atentátník odpálil vůz s výbušninami u policejní stanice. Její část se zřítila, okolní domy výbuch těžce poškodil a nechal po sobě kráter o průměru asi tři metry. V Kútu asi 160 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu sebevražedný atentátník s vozem zaútočil na policejní stanici.

Bezpečnostní síly jsou v Iráku častým cílem útoků ozbrojenců. Nebezpečí ještě vzrostlo po březnových volbách, ze kterých nevzešel jasný vítěz a země se ocitla v politické nejistotě. Bombové útoky jsou takřka na denním pořádku, což naznačuje, že ozbrojenci se politické vakuum snaží využít. Násilnosti navíc přicházejí v době, kdy USA končí v zemi bojové operace.

Vydáno pod