Americký exprezident Carter se vrátil z KLDR i s Gomesem

Pchjongjang - Američan Aijalon Mahli Gomes odsouzený v Severní Koreji na osm let nucených prací se vrátil do Spojených států. Propuštění 31letého muže vyjednal v Pchjongjangu americký exprezident Jimmy Carter. Severokorejský soud Gomese, který v Jižní Koreji učil angličtinu, odsoudil za nelegální překročení hranice. Večer našeho času přiletěl Carter s osvobozeným Gomesem do Bostonu. Gomesova matka Jacqueline McCarthyová, která přijela uvítat syna s rodinou a přáteli na letiště, prohlásila, že cítí radost a vděčnost.

Soukromá mise Jimmyho Cartera byla úspěšná. Možná i proto, že Pchjongjang dopředu oznámil, že Gomese propustí, pokud si pro něj bývalý americký prezident osobně přiletí. Záběry s očividně šťastným 31letým Američanem může i tak severokorejský režim vydávat za gesto dobré vůle.

Zprávy severokorejské televize KRT:

„Jeho propuštění je manifestací naší mírumilovné politiky. KLDR také vyzvala k obnovení šestistranných rozhovorů o jaderném odzbrojení Korejského poloostrova.“

„Vážíme si humanitární práce bývalého prezidenta Cartera a vítáme rozhodnutí Severní Koreje udělit panu Gomesovi speciální amnestii a dovolit mu návrat do Spojených států,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley. Zdůraznil však, že Carterova cesta byla soukromou, humanitární a neoficiální misí. Mluvčí Carterova střediska v Atlantě Deanna Congileová zdůraznila, že severokorejský vůdce Kim Čong-il udělil Gomesovi milost na Carterovu žádost.

Carter ale v Pchjongjangu nejednal jen o svobodě pro náboženského aktivistu, který nelegálně překročil severokorejskou hranici. Setkal se i s mužem číslo dvě v hierarchii KLDR Kim Jong-namem, šéfem stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění. Carter od něj údajně dostal příslib, že se režim vrátí k šestistranným rozhovorům o jaderném odzbrojení.

KLDR rozhovory bojkotuje už skoro dva roky. A napětí vyhrotil severokorejský jaderný test v květnu 2009. Následovaly nové sankce OSN. Další olej přililo do ohně sporů potopení jihokorejské vojenské fregaty letos v březnu. Vyšetřování ukázalo, že za smrt 46 námořníků mohlo severokorejské torpédo. Pchjongjang to odmítá a Soul zase nechce zasednout k jednacímu stolu, dokud se KLDR neomluví.

Pchjongjang ale nevydal Gomese Carterovi zadarmo. Exprezident musel snést potupu, že se s ním nejvyšší vůdce Kim Čong-il osobně nesešel. Místo toho svým speciálním vlakem odjel na utajovanou návštěvu Číny, kde hledá podporu pro nástupnictví svého syna a finanční i hospodářskou pomoc. Podle všeho s sebou vzal i nejmladšího syna Kim Čong-una, aby ho představil jako svého nástupce. Zdraví se mu podle spekulací zhoršuje a před zářijovým komunistickým sjezdem chce mít jistotu, že jeho syn bude mít podporu Pekingu.

KLDR nutně potřebuje humanitární pomoc pro oběti záplav. I proto povolil Pchjongjang vstup třinácti jihokorejských kamionů s tou nejnutnější pomocí.