První video zavalených horníků – jsou v pohodě, hrajou karty a domino

Santiago - Chilské úřady zveřejnily video ukazující některé z 33 horníků zavalených před třemi týdny v dole na severu země. Většina havířů je podle všeho v dobrém psychickém i fyzickém stavu a ukazují, jak 700 metrů pod povrchem žijí. Podle chilského ministra zdravotnictví má ale pět z nich známky deprese, pořádně nejedí a nechtějí, aby se objevili na videozáběrech. Pomoci by jim měli psychologové. Šachtu, kterou by se měli dostat na povrch, záchranáři začnou hloubit do pondělí. Vyprošťování potrvá až 4 měsíce. Rodina jednoho z horníků už zažalovala vlastníky dolu a vládní inspektory, kteří měli dohlížet na bezpečnost.

I po třech týdnech jsou horníci pod zemí většinou v dobré náladě. Podle psychologů je právě tohle klíčové. Muži využívají jakoukoli příležitost, aby mohli dát svým blízkým najevo, že na ně myslí. Třiatřicet horníků má 700 metrů pod povrchem k dispozici to nejnutnější, dlouhou chvíli si krátí například hraním karet nebo domina. Týmového ducha udržují třeba zpěvem chilské hymny.

Záchranáři uvězněným havířům posílají do šachty dírou o velikosti grepu čisté oblečení nebo třeba léky a potraviny.

Chilský soud už nechal zablokovat účty společnosti San Esteban, která důl provozuje. Horníci jsou zavaleni pod zemí od 5. srpna a náklady na jejich vyproštění budou nejspíš obrovské. Šíří se zprávy, že se firma chce vyhnout odpovědnosti.

„Chtějí vyhlásit bankrot. To nedopustíme, protože oni jsou ti, kdo mají zisky. Je to důl na měď a zlato. Bohatnou na úkor horníků, kteří nemají žádnou ochranu. Chceme jen to, co si zasloužíme,“ říká jedna z příbuzných zavalených horníků.

Začínají přípravy na hloubení záchranné štoly

Necelé čtyři týdny od neštěstí začínají nad zavalenou šachtou přípravy na hloubení záchranné štoly. Dorazila těžká důlní technika ze Španělska a Austrálie a mohlo začít sestavování devětadvacetitunového hydraulického vrtáku. Vyhloubení speciální šachty bude podle odhadů stát milion a 700 tisíc dolarů.

Začátkem příštího týdne do Chile také přiletí tým odborníků z americké NASA. Mají pomoci udržet havíře fyzicky i psychicky v dobrém stavu. NASA má řadu zkušeností s tím, jak se chovat v prostředí, které je odříznuté od okolního světa - především s pobytem astronautů na vesmírné základně.

Otvor, kterým k horníkům posílají potraviny a další nutné věci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod