Případ vyvraždění Romanovců znovu otevřen

Moskva - Moskevský soud nařídil znovu otevřít vyšetřování vraždy posledního ruského cara Mikuláše II. a jeho rodiny. Generální prokuratura sice před rokem případ zastavila s odůvodněním, že pachatelé jsou dávno mrtví, advokát pozůstalých se s tím ale odmítl smířit. Potomci rodu Romanovců v čele s velkokněžnou Marií Vladimirovnou se chtějí soudní cestou domoci uznání, že car a jeho blízcí byli zavražděni na příkaz bolševiků.

Včera soud rozhodl případ znovu otevřít. „Je to důležitý krok v našem úsilí o nalezení pravdy,“ řekl German Lukjanov, právník zastupující velkokněžnu Mariu Vladimirovnu z rodu Romanovců, která žije v Madridu a považuje se za nástupkyni Mikuláše II. „Ruský lid má právo vědět, co se stalo,“ řekla.

Nejvyšší ruský soud sice uznal, že carská rodina se stala obětí politických represí, ale potomci zavražděných odmítají verzi, že vražda byla dílem obyčejných zločinců, jak podle nich tvrdí úřady. Potomci chtějí, aby soud stanovil, že car a jeho blízcí byli zavražděni na příkaz státu. 

Tajná policie ruských bolševiků zajala Mikuláše II., jeho manželku i jejich pět dětí 17. července 1918 v Jekatěrinburgu na Urale, ještě týž den je popravila.