Mohučská klinika za úmrtí kojenců nemůže

Mohuč (Německo) - Vadná infuzní láhev byla příčinou kontaminace výživového roztoku, jenž byl zřejmě příčinou úmrtí tří kojenců na klinice v západoněmecké Mohuči. Potvrdilo to vyšetřování místního státního zastupitelství. Personál univerzitní kliniky však podle těchto závěrů za smrt dětí nemůže, včasná reakce kliniky naopak pravděpodobně zabránila smrti dalších dětí.

Zárodky střevních bakterií byly objeveny na láhvi, v níž se nacházela přísada výživového roztoku, uvedl vrchní státní zástupce Klaus-Peter Mieth. Podle něj však stále není jasné, zda byla kontaminace skutečnou příčinou úmrtí kojenců na jednotce intenzivní péče. K poškození a kontaminaci zřejmě došlo někde mezi naplněním lahve a jejím dodáním na kliniku. Mieth vyloučil, že látka byla kontaminována až v hadičkách, s jejichž pomocí byl v lékárně kliniky připraven vlastní infuzní roztok.

Závadnou výživu dostalo před týdnem na klinice 11 dětí. Tři zemřely. Šlo o předčasně narozené kojence nebo vážně oslabené novorozence se srdečními vadami. Stav dalších čtyř dětí, které se po infuzi ocitly v kritickém stavu, je stabilní.

Vydáno pod