Historická chvíle: Austrálie zvolila aboridžinského poslance

Canberra – V Austrálii se schyluje k historické chvíli. Do dolní komory zdejšího parlamentu totiž poprvé v dějinách zasedne aboridžinec. Jeden z původních obyvatel australského kontinentu Ken Wyatt kandidoval v okrsku na západě země za Liberální stranu a týden po skončení voleb byl prohlášen za vítěze. V novém parlamentu bude mít jeho strana 73 křesel, labouristé o jedno méně. O tom, kdo nakonec sestaví novou vládu, se však stále jedná.

„Za padesát let budou historici zkoumat, proč si Hasluck vybral domorodého kandidáta, zjistí však, že si lidé nezvolili domorodého kandidáta, jsem tu totiž doma. Lidé si vybrali osobu, ve kterou věřili, že bude hájit zájmy všech,“ prohlásil podle BBC sedmapadesátiletý Ken Wyatt, když médiím oznamoval své vítězství ve volebním okrese Hasluck. Politik z Liberální strany svou labouristickou konkurentku Sharryn Jacksonovou porazil o téměř tisíc hlasů.

Wyattova matka pocházela ze ztracené generace

Wyatt dosud působil jako šéf zdravotnického úřadu pro aboridžince ve státě Západní Austrálie, rovněž se zde zabýval vzděláváním původních obyvatel. Pokud by žili, na zvolení by podle něj byly nejvíce pyšní především jeho rodiče. Matka přitom pocházela z takzvané „ztracené generace“, což je skupina domorodých obyvatel, jež byla v minulém století australskou vládou násilně odebírána rodinám a posílána do křesťanských misijních komunit na převýchovu.

Ovšem zřejmě ne všichni jsou novým členem dolní komory tolik nadšeni. Ken Wyatt údajně dostával výhrůžky již během kampaně, po vítězství ve volbách ale množství dopisů stouplo. Mnozí z anonymů mu již předem vyčítají, že se bude zabývat pouze záležitostmi aboridžinců, jiní zase své volby litují. „Kdybych věděl, že jste domorodec, nikdy bych vám svůj hlas nedal,“ stálo podle Wyatta v mnoha dopisech. Nový poslanec ale dodává, že svůj původ nikdy neskrýval.

Kdo sestaví australskou vládu?

Právě křeslo, které získal aboridžinec Wyatt, může být klíčové. Liberálové totiž v dolní komoře obsadí 73 křesel, zatímco labouristická strana jich zaujme pouze 72. Nezávislí kandidáti získali čtyři mandáty a Zelení jeden. Pro sestavení vlády je přitom nutné mít k dispozici alespoň 76 poslanců.

Přestože zvolení aboridžince do Sněmovny reprezentantů znamená historický průlom, Ken Wyatt úplně prvním zástupcem v australském dvoukomorovém parlamentu nebude. Již před ním funkci senátora vykonávali v horní komoře dva aboridžinci. Neville Bonner do Senátu vstoupil poprvé v roce 1971, Aden Ridgeway potom zastupoval stát Nový Jižní Wales mezi lety 1999 až 2005.

Volby v Austrálii
Zdroj: ČT24