Pavoučí muž vyšplhal 57 pater a pak ho zatkla policie

Sydney – Francouz Alain Robert, kterému se přezdívá pavoučí muž, vyšplhal bez jakéhokoli jištění na mrakodrap v australském Sydney. Tvrdí přitom, že trpí závratí. Ke zdolání 150 metrů vysoké budovy potřeboval ale pouhých 20 minut. Nahoře už na něho čekala policie.

Osmačtyřicetiletý Francouz je známý po celém světě svou zálibou ve zdolávání mrakodrapů, na které obvykle leze bez jakéhokoli jištění jen s pomocí vlastních rukou a nohou. První mrakodrap si připsal na konto v roce 1994, když vystoupal na vrchol chicagské CityBank. 

Bez jištění už ale vylezl asi na stovku výškových budov. Tou poslední byla 57podlažní stavba v centru Sydney. Alain Robert ji zdolal nejen bez jištění, ale také bez povolení. Zatímco lidé dole tleskali, policie ho po výstupu na střechu zatkla. 

Pavoučí muž zatčen (zdroj: ČT24)

„Policie Nového Jižního Walesu z toho není nijak nadšená. Museli jsme učinit různá opatření, například uzavřít ulice. Takže ho budeme soudně stíhat,“ vysvětluje policista Mark Christie. 

Pavoučí muž nemá s australskou policií problémy poprvé. Loni musel zaplatit vysokou pokutu za zdolání jiného sydneyského mrakodrapu a v roce 2003 vylezl na známý přístavní most. Podobnou dohru měly jeho riskantní výstupy i v jiných státech. Robert vylezl například i na Empire State Building v New Yorku nebo na Petronas Towers v Kuala Lumpur. Svými výkony chce upozornit na problém klimatických změn.

Pavoučí muž
Zdroj: ČT24