Mexická policie dopadla mafiánskou „Barbie“

Mexiko - Mexická policie dopadla jednoho z hlavních bossů místní narkomafie Edgara Valdeze. Ten byl klíčovou postavou drogového kartelu Beltrána Leyvyho. Valdez, kterému se kvůli světlým vlasům a modrým očím přezdívá Barbie, pochází ze Spojených států. Americké úřady vypsaly za informaci vedoucí k jeho dopadení odměnu v přepočtu 80 milionů korun. Není proto vyloučeno, že Mexiko drogového bosse vydá do Spojených států.

Sedmatřicetiletý mafián Barbie byl klíčovou postavou gangu Artura Beltrána Leyvyho, drogového bosse, který zahynul při přestřelce s armádou koncem loňského roku. Dopaden byl v centrálním Mexiku v rezidenční oblasti nedaleko hlavního města. Při zatčení se nebránil - nebylo to totiž to nejhorší, co ho mohlo potkat. Byl zástupcem Leyvyho, a když nejvyšší boss v prosinci zemřel v přestřelce s vojáky, chtěl se Valdez dostat na jeho místo. Rodina ale vybrala Hectora - posledního bratra mrtvého narkobarona, který je živý a na svobodě. Valdez se s tím nechtěl smířit a rozpoutal krvavý boj o moc. V posledních měsících ale prohrával a bylo jen otázkou času, kdy ho zabijáci kartelu najdou.

Valdez nebyl typickým mafiánem. Narodil se v americkém Texasu ve slušné středostavovské rodině. Na šikmou plochu se ale dostal už na střední škole, když začal ve velkém prodávat marihuanu. V roce 2001 dostal na starost drogové obchody kartelu Sinaloa na hranicích s USA. Když se odtrhl Artur Beltran Leyva, přešel do jeho kartelu a dostal na starost celé Acapulco. Pašoval drogy, zabíjel a rekrutoval muže z pouličních gangů. Řídil síť zabijáků a propašoval do USA tuny kokainu. Stál za mnoha dalšími zločiny, jako jsou loupežná přepadení, krádeže a praní špinavých peněz.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)