Izrael ustupuje demonstrantům, těm to ale nestačí

Tel Aviv - Izraelský parlament schválil novelu stavebního zákona, jejímž cílem je snížit náklady na bydlení a urychlit bytovou výstavbu. Podle médií jde o reakci na silnou vlnu protestů proti vysokým cenám stavebních pozemků a prudkému růstu nájmů, jejichž výše během posledních tří let stoupla o 40 procent. Demonstranti ale tvrdí, že vláda by spíš měla posílit dohled nad projekty developerů, kteří se neúměrně obohacují.

Ve snaze usnadnit životní situaci izraelských středních vrstev se vláda premiéra Benjamina Netanjahua rozhodla zmrazit ceny benzinu a uvolnit trh některých potravin pro dovoz ze zahraničí, aby rozšířila konkurenci výrobců a snížila ceny. Kabinet uvažuje o snížení daní pro střední příjmové skupiny a o zvýšení daně z příjmu pro bohaté.

Nový zákon má urychlit výstavbu bytů, jejichž nedostatek je podle vlády jednou z příčin vysokých nájmů. Účastníci protestních akcí ale tvrdí, že vláda by spíš měla posílit dohled nad projekty developerů, kteří se údajně neúměrně obohacují. Na protest proti novele stavebního zákona ve středu demonstranti zablokovali několik křižovatek v centru Tel Avivu a ochromili dopravu i v dalších městech.

Desetitisícové demonstrace, které organizuje hlavně vysokoškolská mládež, začaly během července. Minulou sobotu vyšlo do ulic 100 tisíc lidí, na nadcházející víkend organizátoři připravují údajně ještě masovější protest. Lidé požadují nejen levnější nájmy, ale i dotace zdravotní péče, vyšší výdaje do školství a státní podporu pro matky s dětmi.