Obama ohlásil definitivní ukončení bojové mise v Iráku

Washington - Prezident Spojených států Barack Obama v projevu z Oválné pracovny Bílého domu po více než sedmi letech od americké invaze oznámil konec bojových operací v Iráku. Dodal nicméně, že to nepochybně neznamená konec násilností v zemi. Hlavní zodpovědnost za bezpečnost v ní ale nyní spočívá na irácké vládě, uvedl Obama. USA ze země stáhly bojové jednotky, nadále zde ale ponechávají zhruba 50 000 vojáků podpůrných sil.

Americká armáda dnes oficiálně ukončila bojové působení v Iráku v rámci operace Trvalá svoboda a změnila zaměření své mise na výcvik iráckých bezpečnostních sil. Zahájení operace Nový úsvit oznámil při ceremonii v Bagdádu americký viceprezident Joseph Biden mimo jiné za přítomnosti ministra obrany USA Roberta Gatese a šéfa amerického sboru náčelníků štábů Mika Mullena. Vedení operace převzal po generálu Rayi Odiernovi generál Lloyd Austin. Jeho velení bude podléhat zbylých 49 700 amerických vojáků. I oni mají z Iráku odejít do konce příštího roku.

„Operace Irácká svoboda skončila a Iráčané nyní mají hlavní zodpovědnost za bezpečnost své země,“ prohlásil Barack Obama v projevu. Šlo o jeho druhou řeč z Oválné pracovny, odkud obvykle američtí prezidenti k národu promlouvají o závažných věcech. Obama podle očekávání v projevu nemluvil o válečném úspěchu v Iráku, který jeho předchůdce George Bush kontroverzně vyhlásil již před sedmi lety, a mluvil spíše o tom, co je v zemi třeba ještě učinit.

Situace v Iráku přitom stále zůstává nejistá. Stahování amerických vojáků doprovází nárůst násilí v zemi a panují obavy z toho, že bezpečnostní podmínky v ní se budou dále zhoršovat. Irácké strany se také od březnových voleb ještě nedokázaly shodnout na nové vládě. Obama dnes proto vyzval tamní předáky, aby dosáhli pokroku.

Barack Obama také poděkoval americkým vojákům sloužícím v Iráku, kteří podle něj dokončili každou misi, již dostali za úkol. Uvedl, že je na ně hrdý. „Díky našim vojákům a civilistům - a díky odolnosti iráckého lidu - má Irák možnost přijmout nový osud, byť před sebou stále má mnoho výzev,“ uvedl americký prezident.

Odejdeme také z Afghánistánu

Americký prezident zdůraznil, že stejně jako nyní Američané opouštějí Irák, jednou opustí i Afghánistán, kde vedou další ozbrojený konflikt. Působení Spojených států v zemi je podle něj v zájmu jejich bezpečnosti, válka bez konce ale není v zájmu Američanů ani obyvatel Afghánistánu. Stažení z Iráku podle Obamy umožní získat prostor proto, aby v Afghánistánu vznikly podmínky proto, aby se jeho obyvatelé mohli o svou budoucnost postarat sami.

V projevu rovněž podotkl, že během minulého desetiletí země dělala málo pro to, aby podepřela svou prosperitu. Ve válce například utratila bilion dolarů, které si vypůjčila v zahraničí. Málo proto investovala sama do sebe a přispěla také k velkým deficitům rozpočtu. V současnosti proto Spojené státy se stejnou energií jako její vojáci v Iráku musí pracovat na obnově země a jejího hospodářství.

Celý projev Baracka Obamy si můžete přečíst zde. Poslechnout si jej můžete zde.

„Bude to obtížné. Ale v nadcházejících dnech to musí být hlavním úkolem našeho národa a hlavní zodpovědností mne jako prezidenta,“ uvedl Obama, který kvůli špatnému stavu americké ekonomiky v USA již dlouho čelí kritice. Nezdravé hospodářství také ohrožuje vyhlídky vládnoucích demokratů v nadcházejících podzimních volbách do Kongresu.