Syrský prezident podpořil vznik nových stran dekretem

Damašek - Syrský prezident vydal dekret o zavedení pluralitního politického systému. Bašár Asad vyšel údajně vstříc požadavkům opozice. Dekret nemusí schvalovat parlament. Ve středu útoky na civilisty v Sýrii odsoudila Rada bezpečnosti OSN, ale jen formou prohlášení svého předsedy, nikoli rezolucí. Ve městě Hamá byl v noci údajně klid, bezpečnostním složkám se zřejmě podařilo odpor opozice zlomit. Střelba ale byla slyšet z Damašku a Halabu.

„Prezident Asad vydal dnes prezidentský dekret o činnosti politických stran,“ informovala agentura SANA. Podle dekretu mohou v zemi vedle vládních stran existovat i další politické strany. Ty musejí respektovat Všeobecnou deklaraci lidských práv, nesmějí být náboženské a „nesyrské“. Nebudou mít vojenské nebo polovojenské složky a jejich zásady, cíle a způsoby financování musejí být plně transparentní. Prezidentský dekret může nabýt okamžité účinnosti. Dosud v zemi směla působit jen Socialistická strana arabské obrody Baas, která zemi ovládá už 48 let.

Lidé nespokojení s vládou ale prezidentovi nevěří a dál protestují v ulicích. Asad tak neuklidnil své domácí odpůrce - ani mezinárodní společenství. „Dekret o politické pluralitě je téměř výsměchem ve chvíli, kdy krvavě zasahujete proti vlastním lidem. V Radě bezpečnosti jsme prosazovali tvrdou odpověď na takové chování,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. Podle ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva by měl Asad provést reformy a jednat s opozicí. Šéf Kremlu v reakci na poslední události v Sýrii uvedl, že v opačném případě Asad riskuje „smutný osud“.

V noci na dnešek se v Sýrii opět střílelo, policie zasáhla proti demonstrantům v Damašku a ve druhém největším syrském městě Halab. V Damašku při střelbě do demonstrantů zahynuli nejméně dva lidé, další mrtví jsou v Dará na jihu země a v Tadmuru (dříve Palmyra). Protesty se kvůli ramadánu přesouvají na noc. Po večerní modlitbě se demonstranti střetli s policií ve městech Dajr az-Zaur, Lázikíja, Idlib a Rakká. 

Zatímco jinde se střílí, v Hamá – centru opozičního odporu – byl prozatím klid. Vládním vojákům se tu zřejmě podařilo zlomit odpor opozice. V centru města hlídkuje armáda, rozmístila zde stovky tanků a bojových vozidel. Nefunguje tady elektřina, telefon ani internet.

Nepokoje a protivládní protesty trvají v Sýrii už pět měsíců. Podle nevládních organizací při nich zemřelo na 1 600 civilistů. Oficiální propaganda syrského režimu odmítá, že by v zemi byla revoluce. Stále opakuje, že armáda bojuje s teroristickými skupinami placenými cizími mocnostmi.

Vydáno pod