Indie chce kontrolovat servery firem Google a Skype

Dillí - Indie vyzve internetové firmy Google a Skype, aby na její území přesunuly své servery a zpřístupnily indické vládě data ze svých sítí. Uvedlo to indické ministerstvo vnitra. Indie se obává o svou bezpečnost podobně jako jiné státy a požaduje přístup ke sdělením v počítačových sítích, která by mohla skrývat komunikaci ozbrojenců. Země již dříve oznámila požadavek, aby mohla kompletně sledovat a číst kódované e-maily v telefonech BlackBerry od kanadské společnosti Research In Motion (RIM).

RIM Indii slíbila, že jí poskytne přístup ke svým zabezpečeným datům od dnešního dne. Vládní zdroje pak oznámily, že země kvůli tomu dočasně odložila chystaný zákaz služeb mobilů BlackBerry. Ministerstvo vnitra oznámilo, že podobné požadavky bude mít Indie na Google a Skype. Úřad ale neoznámil, kdy se na tyto firmy hodlá obrátit.

Mobily BlackBerry si vybudovaly pověst díky bezpečnostnímu systému pro zasílání dat. Kompromis firmy odkrýt síť vládám ale může uškodit popularitě těchto přístrojů mezi manažery a politiky.

Pokud by Indie služby BlackBerry zablokovala, těžily by z toho společnosti Apple a Nokia, největší rivalové RIM na trhu s takzvanými chytrými mobily, které pracují s operačním systémem. Nokia v pondělí oznámila, že umístí do Indie e-mailový server od 5. listopadu.

Obavy, že mobily BlackBerry můžou sloužit teroristickým nebo pornografickým organizacím, má i několik dalších států, především na Blízkém východě.