Shell přijal odpovědnost za ropnou katastrofu v Nigérii

Abudža - Ropná společnost Shell přiznala odpovědnost za obrovský únik ropy v Nigérii. V roce 2008 a 2009 se objevily v oblasti delty řeky Nigeru ropné skvrny. Ty poničily zdejší lokality, ve kterých loví ryby kmen Bodo. Odstranit následky ekologické katastrofy bude trvat i dvacet let. Podle právníků by mohla společnost za únik ropy zaplatit místním až stamilionové odškodnění.

Společnost Shell petroleum development company (SPDC) uvedla: „SPDC přijímá podle zákona o ropovodech odpovědnost za dva ropné úniky, které vznikly kvůli poruše zařízení. SPDC připouští, že je povinna zaplatit kompenzace těm, kteří na tyto náhrady mají nárok.“

Experti srovnávají ropnou havárii v Nigérii s únikem ropy z tankeru Exxon Valdez z roku 1989. Tehdy uniklo u Aljašky 40 milionů litrů ropy. V roce 2008 a 2009 v oblasti delty Nigeru dvakrát praskl ropovod, kterým denně proteklo 120 tisíc barelů ropy.

Ropa přitom poničila a zamořila území o rozloze 20 kilometrů čtverečných. Odborníci se shodují, že potrvá roky, než se oblast z ropné katastrofy vzpamatuje. Shell bude obnova mangrovů v oblasti stát stovky milionů dolarů. Ropa v oblasti totiž z řek a říček vystrnadila veškerý život. V oblasti přitom žijí kmeny Bodo, které jsou závislé na zdejších přírodních zdrojích. 

Shell nabídl původním obyvatelům 3 500 liber, padesát pytlů rýže a padesát pytlů fazolí, cukr, olej a rajčata. Jenže teď se ukazuje, že zřejmě budou muset místním zaplatit mnohem víc.

Těžba poškozuje deltu Nigeru už 50 let. Do vody a půdy za tu dobu uniklo až 13 milionů barelů ropy. Soudy s těžaři vyzněly v drtivé většině případů do prázdna. Se zlomovým rozhodnutím Stellu ale milionům místních svitla naděje a na ropné společnosti se nejspíš sesypou stovky dalších žalob.