Z Mexického zálivu byl vyzdvižen ventil z poškozeného vrtu

New Orleans (USA) - Speciální plavidlo Helix Q4000 dnes v Mexickém zálivu vyzdvihlo z mořských hlubin vadný pojistný ventil, jehož porucha zřejmě způsobila největší ropnou katastrofu v dějinách. Třísettunové zařízení velikosti pětipatrového domu budou nyní zkoumat experti v louisianských laboratořích amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), aby přesně určili příčinu neštěstí.

Příčiny exploze z 20. dubna, při níž zahynulo jedenáct lidí, nejsou dosud úplně jasné. Bezprostředně zavinil výbuch výron metanu, který unikl z ropného ložiska do vrtné šachty a vznítil se. Proč a jak plyn unikl, se dosud neví; především je ale třeba zjistit, proč po explozi vrt na mořském dně neuzavřel pojistný ventil. Ten měl vrt utěsnit, ale udělal to jen částečně, možná vůbec ne.

Existující důkazy naznačují, že hydraulika pojistného ventilu byla vadná, což mohlo jeho účinnost omezit. Není rovněž vyloučeno, že bezpečnostní spouštěč měl slabé baterie. Majitelé vrtné plošiny hned po havárii tvrdili, že ventil je v pořádku a havárii způsobila nečistota, která do zařízení pronikla tlakem vzníceného metanu.

Ventilu možná chyběla technická kontrola

Ozývají se také hlasy, že ventil v roce 2005 neprošel technickou kontrolou, jak to ukládají americké federální zákony. Podobná zkouška trvá až tři měsíce, protože masivní zařízení je třeba celé rozebrat a znovu složit. Majitelé vrtné plošiny tvrdí, že řádnou kontrolou ventil prošel letos v únoru a v dubnu absolvoval tlakové testy.

Výsledky vyšetřování budou napjatě sledovat i právníci, protože proti firmě BP byly v souvislosti s explozí podány stovky žalob. Nový, fungující ventil umístili experti BP na poškozený vrt v pátek.

Práce na zastavení úniku ropy
Zdroj: ČT24