Nejmenší muž světa měří jen 69 centimetrů

Bogotá - V mnoha směrech je Edward Nino Hernández typický 24letý Kolumbijec. Rád tančí reggaeton, sní o vlastním automobilu, nejlépe mercedesu, a chce se podívat do světa. Nejvýše na seznamu lidí, s nimiž by se rád setkal, jsou Jackie Chan, Sylvester Stallone a bývalý kolumbijský prezident Álvaro Uribe. Neobvyklým rysem tohoto Kolumbijce je ovšem jeho výška – Nino měří pouhých 69 centimetrů a je nejmenším mužem světa. „Jsem šťastný, protože jsem jedinečný,“ prohlašuje.

Titulem nejmenšího muže na světě se doposud honosil Číňan Che Pching-pching, který měřil o pět centimetrů více a letos v březnu zemřel. Redakce Guinnessovy knihy Edwarda objevila až potom. Podle ní ale zřejmě Kolumbijcovo kralování nepotrvá dlouho. V polovině října totiž oslaví 18. narozeniny Nepálec Khágendra Thapa Magar, který měří pouhých 56 centimetrů. V současnosti je v knize veden jako nejmenší žijící teenager na světě.

Když se Edward narodil, vážil jen 1,5 kilogramu a měřil 38 centimetrů. Lékaři nikdy nebyli schopni vysvětlit, proč je Nino tak mrňavý. „Nikdy nám neřekli diagnózu,“ upozorňuje Noemi Hernándezová, která s rodinou obývá skromně zařízený byt ve čtvrti Bosa v jižní části kolumbijské metropole Bogoty.

Doktoři z Národní univerzity chlapce zkoumali až do jeho tří let, pak ztratili zájem, vysvětluje matka. Před 18 lety s manželem přišli o zhruba roční holčičku, která se jim narodila s obdobnými parametry jako předtím Edward. Jejich nejmladší dítě, 11letý Miguel Ágel, je vysoký pouze 94 centimetry a svému nižšímu bratrovi je podobný i ve tváři. Ostatní tři bratři jsou normálního vzrůstu i vzhledu.

Edward však trpí zdravotními potížemi: v obou očích má šedý zákal, který vyžaduje co nejrychlejší chirurgický zásah. Rodina si to ale finančně nemůže dovolit. „Nevidí dobře. Nemůže číst,“ říká jeho matka.

Vydáno pod