Šéf Cameronova tiskového odboru prý nabádal podřízené k odposlechům

Londýn - Šéf tiskového odboru britského premiéra Andy Coulson čelí obvinění, že v době, kdy pracoval v médiích, nabádal podřízené k ilegálním odposlechům telefonů. Tvrdí to bývalý reportér bulvárního deníku News of the World. Coulson byl tehdy šéfredaktorem. Praxe ilegálních odposlechů se mohla týkat tisíců politiků, celebrit a sportovců. Premiér David Cameron svého mluvčího zatím ve funkci podržel. Scotland Yard ale oznámil, že prozkoumá nové skutečnosti a labouristická opozice žádá parlamentní vyšetřování.

Za proniknutí do hlasových schránek soud před třemi lety uvěznil reportéra Clivea Goodmana ze stejného deníku za to, že prostřednictvím soukromého detektiva Glenna Mulcairea nechával odposlouchávat hlasové schránky zaměstnanců královské rodiny. News of the World tehdy uvedly, že šlo o izolovaný případ. Šéfredaktor Coulson tehdy i později zdůrazňoval, že o praxi nevěděl. Přesto odstoupil s tím, že nese za redakci odpovědnost. Po půl roce ho najal šéf konzervativní opozice David Cameron. Coulson se stal jedním z jeho nejbližších spolupracovníků a architektem mediální strategie konzervativců. Nyní je šéfem tiskového oddělení na Downing Street.

Loni list The Guardian napsal, že odposlechy v News of the World se týkaly tisíců lidí, včetně politiků a celebrit, jako jsou bývalý místopředseda vlády John Prescott, bývalá ministryně kultury Tessa Jowellová, londýnský starosta Boris Johnson, zpěvák George Michael nebo herečka Gwyneth Paltrowová. Policie případ uzavřela, ale The New York Times po čtyřech měsících šetření přinesl 1. září dlouhý materiál ukazující na to, že odposlouchávání hlasových schránek bylo běžnou praxí. Především však vedle nejmenovaných zdrojů citoval bývalého reportéra News of the World Seana Hoarea, podle něhož ho Coulson k odposlechům přímo vyzval. Hoare pak své tvrzení zopakoval minulý týden v rozhlasovém rozhovoru s BBC.

Vedení News of the World dnes uvedlo, že se neobjevily žádné „nové věrohodné důkazy“ a že tvrzení „nespokojeného“ bývalého zaměstnance by mělo být posuzováno s „krajní skepsí“. Tvrdí také, že záležitost je důsledkem „obchodní rivality“.

  • Bývalý šéf tiskového odboru britského premiéra Andy Coulson autor: Suzanne Plunkett, zdroj: www.guardian.co.uk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1925/192435.jpg
  • Britský premiér David Cameron autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1925/192439.jpg