Europoslanci žádají zastavení deportací Romů

Štrasburk/Brusel – Evropskému parlamentu se nelíbí francouzská politika vyhošťování Romů a žádá, aby Paříž repatriace okamžitě zastavila. Po vášnivé diskusi plné kritiky postupu francouzské vlády dnes europoslanci schválili rezoluci proti deportacím Romů. Francie ale nemíní ustupovat.

„(Parlament) je znepokojen opatřeními, která přijaly francouzské úřady, tak jako úřady dalších členských států, vůči Romům a kočovným lidem, a která počítají s jejich vyhoštěním,“ uvedli zákonodárci.

Europoslanci navíc kritizují i Evropskou komisi, která je podle nich nečinná. Komise se zatím nevyjádřila, zda je postup Francie při vyhošťování Romů v rozporu s unijním právem, nebo ne. Komise si zatím k věci jen vyžádala od Francie informace.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Jediná europoslankyně romského původu Lívia Járókaová z Maďarska však v diskusi před přijetím dokumentu v EP uvedla, že skandálnost situace nespočívá v repatriaci Romů do jejich země původu, ale ve skutečnosti, že v posledních desetiletích se neudělalo nic pro zmírnění velké chudoby Romů v Evropě.

Francie a Rumunsko uhlazují spory kolem vyhošťování Romů

Zástupci Francie dnes vyrazili do Bukurešti, aby tam vysvětlili svůj postoj k repatriaci rumunských Romů. Francouzský ministr pro přistěhovalectví Eric Besson a rumunský ministr zahraničí Teodor Baconschi se dnes shodli na tom, že je třeba ukončit spory kolem vyhošťování rumunských Romů Francií zpět do jejich vlasti.

„Myslím si, že je čas ukončit sterilní polemiku,“ prohlásil Baconschi. „Ti, kteří dnes očekávali utkání Francie-Rumunsko, jsou zklamaní,“ dodal k tomu Besson.

V otázce vyhoštění lidí bez povolení k pobytu je ale Francie dál neoblomná. Tvrdí, že všechny případy posuzuje individuálně a unijní zákony zakazující diskriminaci skupin tak neporušuje. „Je zcela vyloučeno, že by Francie přestala repatriovat, ať už Rumuny nebo někoho jiného. Striktně se držíme unijních i francouzských zákonů,“ řekl také Besson.

Od začátku roku Francie vrátila už několik tisíc Romů bez patřičných povolení k pobytu zpět do jejich vlasti. Jen za poslední měsíc vyhostila do Rumunska a Bulharska asi 1 000 Romů.

Vydáno pod