Turci hlasují o ústavních reformách. Otevřou si cestu do unie?

Ankara - Turci dnes hlasují v referendu o ústavních změnách. Ty navrhla vládní strana s tím, že jsou nutné pro to, aby mohlo Turecko vstoupit do Evropské unie. Podle průzkumů by měl být výsledek referenda těsný, není tedy možné říci, zda zvítězí zastánci vládní politiky, nebo její odpůrci. Navrhované změny především upravují turecký soudní systém.

Stávající vláda navrhla balíček ústavních reforem, ty bez problémů protlačila parlamentem. Teď čeká na posvěcení dalších reforem tureckou veřejností. Navrhované změny by se měly týkat zejména soudního systému. Upravují možnosti vojenských soudů, způsob jmenování soudců do vysokých justičních instancí a procedury vedoucí k zákazu politických stran.

Proti navrhovaným změnám je turecká opozice. Té se dokonce podařilo uspět u ústavního soudu, který letos v červenci zrušil klíčové body vládou podporované změny ústavy. Část věnovaná jmenování členů ústavního soudu a nejvyšší soudní rady podle opozice porušuje principy nezávislosti justice.

Současná turecká ústava byla přijata v roce 1982 po vojenském převratu. Změny v ústavě požaduje Evropská unie, jejímž kandidátem je Turecko od roku 1999. Vstupní rozhovory byly zahájeny v roce 2005, postupují však velmi pomalu. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan tvrdí, že reformy jsou nutné, aby Turecko mohlo do unie vstoupit.

Reforma turecké ústavy
Zdroj: ČT24