Pěnový útočník dostal šest týdnů a pokutu

Londýn - Šest týdnů vězení a pokutu 250 liber (7000 korun) dnes dostal 26letý Jonathan May-Bowles, který 19. července zaútočil pěnou na holení na Ruperta Murdocha během jeho slyšení v parlamentu. Mediální magnát odpovídal na otázky kolem skandálních odposlechů bulvárního listu News of the World. Britská policie dnes také zatkla dalšího podezřelého z ilegálních odposlechů. Deník The Guardian napsal, že jde zřejmě o bývalého zástupce šéfredaktora nedělníku Stuarta Kuttnera. Podle policie je podezřelý obviněn také z uplácení policistů.

May-Bowles byl obžalován z rušení veřejného pořádku, odsedět si bude muset nejméně polovinu trestu. Na Murdocha hodil papírový tácek s pěnou, prý se slovy „ty sprostý miliardáři“. V dalším útoku mu ale zabránila skupinka lidí, kteří zde seděli, včetně Murdochovy manželky. Magnát vyvázl jen s potřísněným sakem.

„Dnes je den největšího ponížení mého života,“ prohlásil May-Bowles v pátek před londýnským soudem. Znovu si tak vystřelil z Murdocha, který stejnou větu pronesl před zvláštním výborem britského parlamentu, když se vyjadřoval ke skandálním odposlechům britského bulváru.

May-Bowles o sobě tvrdí, že je komik. K činu se přihlásil pod twitterovou přezdívkou Jonnie Marbles. Při pátečním projednávání u soudu ve Westminsteru se prohlásil za vinného.

Pěnový útočník jde k soudu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod