I kriminálnice chtějí být krásné

Budapešť - Maďarsko uspořádá exkluzivní a svého druhu první soutěž krásy pro mafiánky. Míry a vizáž uchazeček o titul Miss Mafie jsou sice důležité, ale nerozhodují tolik jako jejich policejní záznamy. Adeptky porotě musí zaslat svou policejní fotografii, seznam obvinění a doklad o době strávené za mřížemi. Jejich trestná činnost by navíc měla mít nějakou souvislost s mafiánským prostředím.

„Přátelé mi už několikrát říkali, abych se přihlásila do soutěže krásy. Ale nešlo to, protože z těchto klání jsou vyloučeny dívky se záznamem v trestním rejstříku,“ citují média jednu z uchazeček, kterou identifikují pouze jako Annu.

Finále soutěže se uskuteční v jednom baru, který byl kdysi vyhozen do povětří v rámci boje mafiánských klanů. Vítězná dívka dostane auto a byt v Budapešti. „Bude to zajímavý večer a bude z čeho vybírat,“ slibuje jeden z organizátorů. „Máme tu zlodějky, defraudantky, členky gangů, bankovní lupičky a podvodnice.“

Kriminálnice se o titul nejkrásnější dívky utkávají třeba i přímo za mřížemi v bogotské věznici Buen Pastor. Soutěž miss tam patří k tradičním oslavám Panny Marie milostivé, která je patronkou kolumbijských vězenkyň. Oslavy se konají už 16 let vždy na konci září a kromě volby miss k nim patří i hudba a veselí.