Exprezident Havel podpoří Izrael v mezinárodní kampani

New York - Bývalý český prezident Václav Havel se údajně zúčastní mezinárodní kampaně na podporu Izraele. Americkému internetovému deníku Politico to řekl někdejší španělský premiér José María Aznar. Spolu s Havlem a dalšími významnými mezinárodními postavami se chce zasazovat o lepší vnímání židovského státu v evropských i jiných zemích, kde je k Izraeli veřejnost skeptičtější než třeba ve Spojených státech.

„Věřím, že Iniciativa přátelé Izraele, kterou dnes představí José Maria Aznar ve Washingtonu, má smysl. Izrael s námi sdílí křesťansko židovské kořeny a demokratické a společenské hodnoty, které je třeba podporovat. Bohužel se dnešního plánovaného setkání ve Washingtonu nemohu zúčastnit, ale rád jsem své jméno k projektu připojil,“ uvedl Havel.

Na Iniciativě přátel Izraele, kterou Aznar vede, by se se měli podílet i bývalý prezident Peru Alejandro Toledo či někdejší velvyslanec Spojených států v OSN John Bolton. Podle španělského expremiéra, který by měl kampaň představit dnes večer ve Washingtonu, se budou stavět proti snaze „zpochybňovat legitimitu“ Izraele prostřednictvím bojkotů a dalších akcí, jež se používaly již k izolaci Jihoafrické republiky v éře apartheidu.

Izraelský deník Haarec minulý týden informoval o tom, že bojkotů izraelského zboží v poslední době přibývá. Organizují jej zejména evropské organizace zaměřené na ochranu lidských práv. Protestují tak proti izraelskému postupu vůči Palestincům. Podle deníku tak jsou v Evropě obchodní řetězce, jež již nepřijímají izraelské zboží. Bojkot izraelského zboží vyrobeného v kontroverzních židovských osadách na palestinském území ale nedávno přijal i chilský parlament.

Aznar se podobné kroky chystá odsoudit v projevu, který by měl dnes přednést v americkém hlavním městě. „Zastavme toto šílenství, které činí Izrael zodpovědným za všechny problémy v regionu, ne-li i mimo něj. Bylo už dost krátkozrakosti, jež odmítá vidět Izrael jako základní kámen naší západní civilizace,“ stojí v jeho připraveném projevu.

Aznar: Obamova blízkovýchodní politika je slabá

Aznar, který byl spojencem předchozího amerického prezidenta George Bushe, deníku Politico řekl, že podporuje úsilí současného šéfa Bílého domu Baracka Obamy o mír na Blízkém východě. Obamova politika vůči Izraeli je ale podle něj slabá. Nynější americký prezident se prý snaží hlavně o novou dohodu s muslimským světem. „Tato dohoda by neměla být na úkor zájmů Izraele,“ podotkl španělský politik.

Aznar se s Havlem nechystá angažovat v mezinárodní politice poprvé. V roce 2007 například byli mezi signatáři petice na podporu barmské disidentky a laureátky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Společně také usilují o to, aby kubánský režim respektoval lidská práva.