Prezident Kazachstánu chce vládnout do roku 2020

Almaty (Kazachstán) - Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev hodlá zůstat ve funkci nejméně do roku 2020. Podle agentury Reuters to uvedl jeho politický poradce. Dodal, že Nazarbajev neočekává, že by se mu v prezidentských volbách za dva roky postavil silný rival. Prezident nedávno oslavil 70. narozeniny. Bývalý vůdce komunistů vládne Kazachstánu železnou rukou od rozpadu Sovětského svazu z počátku 90. let.

„Prezident Kazachstánu a vůdce národa Nursultan Nazarbajev má v úmyslu kandidovat na prezidenta v roce 2012,“ prohlásil poradce Jermuchamet Jertisbajev v rozhovoru pro kazašský týdeník Svoboda Slova. Agentuře Reuters Jertisbajev později řekl, že Nazarbajev nemá v zemi žádného silného soupeře a hodlá zůstat v čele státu do roku 2020.

Sedmdesátiletý Nazarbajev je u moci od sovětských dob; v 80. letech stál v čele komunistických orgánů a počátkem 90. let se nechal zvolit prezidentem. Po změně ústavy, kterou nechal odhlasovat v roce 2007, již není omezován počtem mandátů. Ten nynější mu končí v roce 2012. Kazašský parlament mu v květnu udělil titul „vůdce národa“, který rozšířil jeho imunitu a zajistil mu široké pravomoci, i kdyby jednou prezidentský úřad opustil.

Prototyp postsovětského diktátora

Západní média hodnotí Nazarbajeva jako prototyp postsovětského diktátora, který využívá klanových a etnických struktur k posílení své osobní moci. V parlamentu neexistuje opozice, tisk je pod tuhou státní kontrolou. K posílení své osobní moci využívá Nazarbajev rozsáhlý policejní aparát.

Nazarbajevovy dcery a jeden z jeho zeťů kontrolují řadu největších podniků v zemi, která je bohatá na ropu a další přírodní zdroje. Navzdory tomu, že země je často kritizována za nízkou úroveň demokracie a porušování lidských práv, bylo jí v lednu jako první zemi bývalého Sovětského svazu svěřeno předsednictví Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, jejímž cílem je posílení evropské bezpečnosti, upevnění lidských práv a demokracie.