Před afghánskými volbami roste napětí v zemi

Kábul - Nejméně 19 lidí bylo v noci na dnešek uneseno na severu a východě Afghánistánu, kde se v sobotu budou konat parlamentní volby. Jde o místního volebního kandidáta, deset straníků jiného politického činitele, který rovněž usiluje o zvolení, a osm členů volební komise. Osmnáct lidí bylo uneseno do míst kontrolovaných povstalci Tálibánu. V provincii Laghmán zmizel kandidát na funkci poslance Abdul Rahmán Haját, k jeho únosu se přiznal Tálibán.

Ve volbách se 2 500 kandidátů bude ucházet o 249 poslaneckých mandátů. Předvolební situace je ale napjatá a policie zpřísnila v zemi bezpečnostní opatření poté, co Tálibán pohrozil, že bude usilovat o narušení voleb. Jeho hlavními cíli jsou přitom bezpečnostní jednotky a personál obsluhující volební místnosti. Tálibán také opakovaně vyzval místní obyvatele, aby volby bojkotovali. Kvůli bezpečnosti v řadě hlasovacích místností nebudou nezávislí pozorovatelé. To zvyšuje riziko podvodů a hromadí se i stížnosti na už skončenou kampaň. Nadace pro svobodné a spravedlivé volby uvedla, že ví o víc než 50 případech, kdy došlo k porušení pravidel; 310 z nich bylo ze strany vládních úřadů, které podporovaly konkrétní kandidáty.

Fazíl Ahmad Manawí, předseda Nezávislé volební komise:

„Bezpečnost je hlavní problém. Kdybyste se mě zeptali, co je druhý největší problém, řeknu, že bezpečnost, všechno ostatní se dá vyřešit.“

Afghánistán se připravuje na volby (zdroj: ČT24)

Policie znásobila počet kontrolních stanovišť v celé zemi. Na bezpečnost těsně před volbami i během nich dohlíží kolem 280 000 afghánských policistů a vojáků, jimž poskytuje podporu 150 000 příslušníků zahraničních jednotek. Afghánské úřady již dříve oznámily, že nejméně 1 019 z 6 835 hlasovacích místností, zejména na jihu a východě země, bude muset zůstat z bezpečnostních důvodů uzavřeno.

Podle Gatese americká strategie v Afghánistánu funguje

Podle amerického ministra obrany Roberta Gatese má afghánské ministerstvo obrany „kompetentní“ plán, jak volby zabezpečit. V případě potřeby však jednotky USA budou vypomáhat.

Podle Gatese se také zvyšuje počet důkazů, že strategie vlády prezidenta Baracka Obamy v Afghánistánu funguje. Gates své tvrzení zakládá na zprávách nového velitele USA a NATO v Afghánistánu a také na svých osobních dojmech z nedávné cesty do této středoasijské země. Gatesovo pozitivní hodnocení afghánské války přichází v době, kdy americká vláda čelí vzrůstající skepsi vůči vývoji války a také zkorumpovaným afghánským politikům v Kábulu.

Přes celkový optimismus upozornil i Gates, že Spojené státy neudělají v Afghánistánu tu chybu, aby příliš brzy hovořily o úspěchu. „Většina z nás se snaží být spíše opatrná, kvůli předchozím zkušenostem, zvláště z Iráku, kde byli lidé možná příliš optimističtí a v každém případě byli příliš optimističtí předčasně.“

Ve volbách kandiduje sprinterka, zpěváci i herci

V sobotních volbách se o místa v parlamentu bude ucházet i několik zajímavých osobností: Robina Džalálíová je bývalá olympijská sprinterka, Zabiulláh Džavanmard zase popová legenda známá jako afghánský Elvis a Farída Taranaová je vítězkou afghánské televizní pěvecké soutěže. Afghánské celebrity, mezi nimiž je také jeden komik, pár sportovců včetně kulturistického šampiona Chvadže Farída Siddikího, i filmové hvězdy, mají každopádně vzhledem ke své popularitě velkou šanci ve volbách uspět.

Lidovou radu, Vulusi džirgu, tvořili doposud převážně muži s dlouhými plnovousy v turbanech, kteří podle kritiků svá místa dostali jako odměnu za loajalitu k prezidentovi Hamídu Karzáímu. I proto se mnozí domnívají, že je načase, aby v zemi s tak mladou populací, jako má Afghánistán, zavál čerstvý vítr. Houf mladých kandidátů má ale i své odpůrce, kteří předpovídají, že řada z těchto uchazečů získá mandáty jen proto, že je voliči znají z plakátů a z televize. Další nespokojenci tvrdí, že jako seriózní zákonodárci nemají mladí co nabídnout a budou hrát jen roli oportunistů.

Mluvčí Tálibánu:

„Všechny cesty vedoucí k volebním místnostem budou napadeny a bezpečnostní síly a osoby pracující na organizování voleb budou našimi prvními terči.“

Jděte volit, vyzývá Afghánce Karzáí

Afghánský prezident Hamíd Karzáí dnes přiznal, že očekává, že se během parlamentních voleb v sobotu vyskytnou určité neregulérnosti. Přesto svoje krajany vyzval, aby se hlasování zúčastnili, a to navzdory výhrůžkám Tálibánu. Jeho příslušníky přitom vybídl k účasti také. Podle zvláštního zástupce OSN v Afghánistánu Staffana de Mistury nebudou volby bezchybné. S ohledem na opatření, jež afghánská vláda přijala, ale vyslovil názor, že budou úspěšnější než ty loňské prezidentské, které provázely rozsáhlé podvody.