Nové lebeční implantáty tělo lépe přijme

Ústí nad Labem – Éra zastaralých implantátů a kostních štěpů, které pacientovi při operacích lebky přinášely mnohé komplikace, je zřejmě minulostí. Lékaři z Ústí nad Labem a Brna dnes v přímém přenosu z operačních sálů představili v praxi inovované implantáty ze speciálního materiálu, který je tělem bezproblémově přijat a plně srůstá s tkání.

Příčinami těžkých defektů hlavy bývají nejčastěji vrozené vady, úrazy či operace nádorů. Lékaři dosud používali k jejich odstranění hlavně kostní štěpy, později nejrůznější implantáty. Výjimkou ale nebylo, že se operace kvůli potížím pacienta musela znovu opakovat. „To znamenalo vlastně druhý operační výkon, druhou hospitalizaci a druhou anestézii,“ říká Jiří Kozák z Fakultní nemocnice v Motole.

Nový implantát z porézní látky na bázi polyetylenu se vyrábí pacientovi přímo na míru - podle počítačového 3D modelu jeho lebky. To přináší zásadní změnu zejména pro následnou rekonvalescenci. Organismus totiž novou součást svého těla nevnímá jako cizí těleso. „Tento materiál zaroste do těla, stane se jeho součástí a nepohybuje se. To je velká výhoda proti tomu, co se zatím používalo,“ dodává ředitel dovozní společnosti Jan Tichý.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Materiál, který se uplatní také u oční, plastické a dětské chirurgie, má zatím dvě nevýhody, což je cena a čekací doba, která činí v průměru dva měsíce. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny by se ale už brzy čekací doby na nezbytné operace měly podstatně zkrátit. „Mám za to, že v souvislosti s tím, že jsme dokázali snížit cenu o padesát procent, ho mohou lékaři používat neomezeně,“ uvedla Anna Veverková z Odboru komunikace VZP. Levnější kvalitní implantát je lékařům k dispozici už od začátku července.

Vydáno pod