K horníkům se vrtá už třetí záchranná šachta

Copiapó - Záchranáři u dolu v Chile začali razit třetí únikovou chodbu pro 33 zavalených horníků. Obří soupravu si půjčili od ropné společnosti. Ústí šachty už popáté navštívil chilský prezident Sebastian Piñera. Horníkům řekl o své naději, že se na povrch dostanou už začátkem listopadu. V sobotu k mužům dosáhl takzvaný vrt B. Tunel se ale musí ještě rozšířit. Není proto jasné, který ze tří vrtů bude možné k záchraně použít jako první.

Nová vrtná souprava je schopná prorazit za den až 27 metrů. Navíc ale na rozdíl od dvou zařízení, které hloubí první dvě šachty, má tento vrt průměr 70 centimetrů. Ostatní šachty jsou úzké a musí se postupně rozšiřovat, aby se tudy protáhl člověk.

Nové vrtné zařízení ovšem postupuje tak rychle, že hrozí propady. Práce budou tedy postupovat velmi opatrně. Až bude šachta hotová, budou se muset před záchranou horníků ještě vyztužit stěny.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Ministr důlního průmyslu Laurence Golborne dnes od příbuzných horníků převzal dopis s žádostí o finanční pomoc. Společnost, která důl provozuje, totiž oznámila, že může své zaměstnance platit jen do konce října. Nejde přitom jen o 33 zasypaných, ale i o dalších víc než 300 zaměstnanců. Pak nejspíš firma vyhlásí bankrot. Úřady nabízejí jen omezenou pomoc - v zemi je na 600 000 nezaměstnaných a pro všechny peníze nejsou.

Horníci v podzemí snášejí tvrdé podmínky překvapivě dobře, emoce ale cloumají jejich příbuznými na povrchu. Prezidentovi Piñerovi, který často k dolu létá vrtulníkem, vyčítají, že záchranné práce využívá pro zvýšení vlastní popularity. Piñera dohlíží na záchranné práce a díky tomu je často v médiích. Naposledy přiletěl i s manželkou a jednomu ze zavalených horníků ukázali jeho novorozenou dceru: Dřív, než to mohla udělat samotná matka dítěte.

  • Horníci v Chile autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1961/196087.jpg
  • Sebastián Piñera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1961/196093.jpg