Léčba Alzheimera přijde letos na víc než 11 bilionů korun

Londýn - Náklady na léčbu demence prudce rostou a letos dosáhnou jednoho procenta celosvětového hrubého domácího produktu, tedy zhruba 604 miliard dolarů (11,3 bilionu korun). Uvádí to výroční zpráva World Alzheimer Report, o níž dnes informuje BBC. Do roku 2030 se podle této zprávy počet pacientů postižených demencí zdvojnásobí a do roku 2050 více než ztrojnásobí. Odborníci odhadují, že náklady na léčbu porostou dokonce ještě rychleji, zvláště v rozvojových zemích.

Autoři studie konstatují, že demence představuje jednu z nejvýraznějších zdravotních a sociálních hrozeb našeho století a globální náklady na její léčbu budou znamenat stále větší zátěž. Příčinu vidí v tom, že lidé žijí déle, a vyzývají Světovou zdravotnickou organizaci a vlády jednotlivých zemí, aby léčbu demence vyhlásily za jednu ze svých globálních priorit. Z údajů z jednotlivých zemí, jako například z Velké Británie, už nyní vyplývá, že demence je jedno z nejnákladnějších onemocnění.

Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění mozku, které způsobuje demenci, snižuje poznávací funkce, proměňuje chování postižených a přetrhává jejich sociální vazby. Její původ je zatím neznámý. V Evropě jí trpí zhruba šest milionů lidí, ve světě na 37 milionů lidí. V České republice to bylo v roce 2000 zhruba 50-70 tisíc lidí, v roce 2008 již 120 tisíc.

podivně těžkém onemocnění mozkové kůry poprvé referoval německý psychiatr Alois Alzheimer 3. listopadu 1906 v Tübingenu. Na chorobu, která nese jeho jméno, zemřela řada známých osobností, například herci Rita Hayworthová a Charles Bronson, brazilský fotbalista Leonidas nebo bývalý americký prezident Ronald Reagan.

Hrob Aloise Alzheimera
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org