Maďarská vláda chce bezdomovce vystěhovat z center měst

Budapešť - Maďarské úřady se chystají rázně zakročit proti bezdomovcům. Návrh zákona z dílny ministerstva vnitra má umožnit radnicím a policii pod hrozbou pokut a dalších postihů vykázat bezdomovce z center měst. V Maďarsku žije podle různých odhadů na 30 tisíc lidí bez střechy nad hlavou. Nejvíce jich je v téměř dvoumilionové metropoli Budapešť, kde dnes bezdomovci a organizace hájící jejich zájmy proti kontroverzní novele protestovali.

Sotva se text zákona z dílny ministerstva vnitra objevil na veřejnosti, zvedla se proti němu vlna odporu. Bezdomovci dnes dokonce protestovali přímo před sídlem ministerstva vnitra na nábřeží Dunaje.

Protestující Mária Jagodová:

„Já se ptám, co s těmi lidmi, kteří nemají trvalé bydliště nebo mají zapsané jako bydliště veřejné prostranství. V podstatě je vyhánějí z domova. Kam mají jít. Pryč z Maďarska, nebo na Měsíc?“


Protestovali nejen bezdomovci, ale i parlamentní opozice. Do kampaně se zapojil i bývalý maďarský ombudsman Jenő Kaltenbach, který říká: „Tenhle způsob řešení problému nemá nic společného s lidskou důstojností, mám za to, že v civilizovaném světě se takhle problém lidí bez domova neřeší.“

Většina obyvatel Budapešti ale novou normu uvítá. Podle nich jim totiž žebrající bezdomovci znepříjemňují život, a navíc prý i kazí obraz města v očích zahraničních turistů.

V případě, že se kontroverzní návrh zákona dostane do parlamentu a poslanci ho nakonec schválí, jsou opozice i lidskoprávní organiace připraveny napadnout ho u ústavního soudu.