Americký senát nepodpořil návrh, aby se mohli vojáci hlásit k homosexuální orientaci

Washington - Americký Senát zablokoval debatu o zákoně, jenž měl umožnit otevřenou službu homosexuálů v armádě. Návrh prezidenta Baracka Obamy, který se vyslovil pro to, aby mohli američtí vojáci přiznat homosexuální orientaci, nepodpořili republikáni, a dokonce ani někteří demokraté.

Téma rozděluje demokraty a republikány, v minulosti to bylo stejné i u veřejnosti. Teď je ale podle posledních průzkumů většina Američanů pro to, aby se vojáci mohli ke své orientaci přihlásit otevřeně. Tisíce lidí dokonce přišly tuhle myšlenku podpořit na demonstraci v Portlandu. Účastnila se jí i zpěvačka Lady Gaga. „Měla bych návrh. Propustíme z armády ty, kteří jsou proti zveřejňování sexuální orientace. Říkejme tomu: Máš něco proti? Táhni,“ řekla k tomu zpěvačka.

Její názor ale američtí senátoři nesdílejí. Návrh ale ještě neskončil definitivně pod stolem, demokraté se mohou ještě pokusit normu do Senátu znovu vrátit.

Američtí vojáci se nemohou hlásit k homosexuální orientaci (zdroj: ČT24)

Prezident Barack Obama přitom slíbil, že skoncuje s utajováním homosexuální orientace u vojáků. Chce si ale počkat na zprávu Pentagonu, která má nastínit dopad změny na armádu. Ta bude hotová až v prosinci.

V americké armádě platí pravidlo  Neptej se a nic neříkej od roku 1993. Nelze se tak dotazovat na sexuální orientaci vojáků a armáda se musí zbavit každého, kdo se k homosexualitě otevřeně přihlásí. Z armády kvůli němu od té doby odešlo asi 13 tisíc vojáků, kteří svou orientaci zveřejnili.

Poměry v armádě ve vztahu k sexuální menšině nedávno označil za neústavní soud v jižní Kalifornii. Podle jeho výroku dosavadní praxe nezvyšuje bojovou připravenost armády, ale má naopak pro ozbrojené síly „odstrašující účinek“.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24