Po sto letech popraví ve Virginii ženu

Washington - Americký nejvyšší soud odmítl zrušit popravu 41leté Teresy Lewisové z Virginie, odsouzené za objednávku vraždy jejího manžela a nevlastního syna. I když tam byla žena popravena naposledy před sto lety, guvernér státu jí milost neudělil. Vrahům, kteří dostali po dohodě s prokuraturou doživotí, nakoupila Lewisová také zbraně a střelivo. Výkon jejího trestu se chystá ve čtvrtek.

Soud v úterním prohlášení uvedl, že se pro zastavení výkonu trestu smrtící injekcí vyslovily dvě ze tří soudkyň devítičlenného sboru nejvyššího soudu. Již v pátek žádost o milost pro 41letou Teresu Lewisovou zamítl guvernér Virginie Bob McDonnell.

Lewisová byla odsouzena za osnování vraždy svého 51letého manžela a 25letého nevlastního syna. Motivem bylo nabytí jejich majetku a vyplacení životní pojistky. Žena byla shledána vinnou, že si pro tento účel v roce 2002 najala dva komplice. Vrahům nabídla jako odměnu sex s ní i její šestnáctiletou dcerou. Manžel Lewisové po střelbě ještě žil, proto čekala asi 45 minut, než zavolala policii.

Vynesený rozsudek je podle některých ovšem sporný, protože Lewisová vykazuje jen malou inteligenci. Její právní zástupce se domnívá, že její duševní stav je překážkou pro výkon trestu smrti. Obhájci Lewisové navíc poukazují na skutečnost, že samotní vrahové, z nichž jeden byl milencem Lewisové, vyvázli pouze s doživotními tresty.

Od roku 1976, kdy byl ve Spojených státech opět zaveden trest smrti, zde bylo popraveno teprve 11 žen z celkového počtu 1 200 odsouzených k smrti. Poslední z nich před pěti lety.

Vydáno pod