Při nehodě autobusu v Turecku se zranilo 8 českých turistů, 2 vážně

Ankara - V Turecku dnes ráno havaroval autobus s českými a ruskými turisty. Deset lidí se při nehodě zranilo. Mezi zraněnými je osm českých klientů CK Fischer, dva z nich mají vážnější zranění. Podle českého velvyslance v Ankaře Václava Hubingera je jeden z českých turistů na jednotce intenzivní péče a jednu Češku čeká večer operace. Kromě osmi turistů byli zraněni také turecký průvodce a turecký řidič autobusu, který při jízdě přes most ztratil kontrolu nad vozidlem a narazil do železných zábran na okraji vozovky.

„S největší pravděpodobností během zítřka z těch osmi (Čechů) bude šest propuštěno z nemocnice, dva tam zatím zůstávají – pán, který je na jednotce intenzivní péče, a jeho manželka, která tam zůstává s ním. Dva (Češi) se vracejí do republiky a čtyři zůstávají v Turecku a budou pokračovat v pobytu,“ uvedl v rozhovoru pro ČT Hubinger.

Příčiny nehody zatím nejsou známy a místní policie je vyšetřuje. Podle zatím neoficiálních informací však mohla být příčinou nehody snaha řidiče vyhnout se v protisměru jedoucímu nákladnímu vozu.

Nehoda se stala asi deset kilometrů od města Side nedaleko Alanye v jihoturecké provincii Antalya, která je oblíbeným turistickým cílem. „Je nám nesmírně líto, že k této nehodě došlo,“ řekl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Daniel Plovajko. „Bohužel k podobným incidentům denně dochází po celém světě a nedá se jim nijak zabránit,“ dodal. Zranění podle něj byli převezeni na soukromé kliniky.


Plovajko upřesnil, že si Češi koupili autobusový výlet přes delegáta CK Fischer u místního partnera kanceláře.

Všichni zranění Češi jsou pojištěni u Evropské Cestovní Pojišťovny (ECP), která pro rodinné příslušníky zřídila informační linku na čísle 221860637.

Jak sdělil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, v případě zranění klientů v autobuse během zájezdu by měly být nároky klientů pokryty dvěma způsoby. Jednak je lze uplatnit z cestovního pojištění klienta, jehož součástí by mělo být úrazové pojištění, a pak lze náhradu škody uplatnit také u pojišťovny na základě pojištění řidiče, které má uzavřeno tento autobusový dopravce, respektive z povinného ručení. Z tohoto pojištění by měly být pokryty léčebné výlohy. Případné další nároky klientů na odškodnění pak musí rozhodnout až soud.