Průlom: Americký soud uznal v rozvodovém řízení verdikt z Ostravy

Washington - Stává se ojediněle, aby soudy v USA vzaly v potaz verdikt soudu českého. Teď se to podařilo v případě Vlaďky Koch. Soudce v New Yorku nejen že uznal verdikt ostravských kolegů o rozvodu, ale i o výživném. Položil tím základ pro precedens. Američané by v podobných rodinných kauzách mohli česká rozhodnutí přebírat automaticky.

Vlaďka Koch si vzala Američana a žila s ním v Česku. Od roku 2004 se spolu rozváděli. Nejdřív v New Yorku, nakonec se to podařilo u soudu v Ostravě. Po čtyřech letech tahanic americký soud uznal rozsudky toho českého. „Je to výborné, co k tomu dodat, konečně jsme zvítězili na tomto poli,“ prohlásila Koch.

Bývalý manžel měl podle českého rozsudku platit na osvojeného syna měsíčně pět tisíc dolarů a také doplatit výživné za tři roky - přes 133 tisíc dolarů. U amerických soudů Vlaďku Koch zastupoval advokát trvale působící ve Spojených státech.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Žádné statistiky o tom, kolikrát a jaké rozsudky americké soudy uznaly, nikdo nevede. Podle advokátů, kteří se zabývají americkým právním systémem, ale jde o první případ, kdy soud nejen uznal, ale dokonce převzal celé rozhodnutí. „To, že se zde podařilo upoutat pozornost amerických soudů a přesvědčit je, aby zvrátily své rozhodnutí a do značné míry uznaly i rozhodnutí českého soudu, je poměrně neobvyklou skutečností“ řekl advokát americké kanceláře White & Case Ivo Janda.

Navíc by to mohlo znamenat, že pokud bude mít český rodič proti Američanovi podobný rozsudek z České republiky, tak se může odvolat na tento newyorský případ. Existuje sice dohoda mezi českými a americkými ministerstvy o uznávání rozsudků v oblasti výživného, ale je to jen formální dohoda. Americké soudy ji nemusejí respektovat. „Obecně platí, že vztahy s USA jsou o něco komplikovanější v tom smyslu, že mají úplně jiný právní systém než kontinentální Evropa,“ prohlásila mluvčí Ministerstva spravedlnosti ČR Veronika Ludvíková.

Třeba v případech rozvodu nebo rodičovské zodpovědnosti už žádná dohoda mezi Českem a USA neexistuje. Záleží tak na konkrétním případu a libovůli amerického soudu.

Vydáno pod