V procesu dvou tisíciletí se rozhodne o sporných pozemcích v Ajódhje

Ajódhja (Indie) - Indický soud má v takzvaném procesu dvou tisíciletí rozhodnout, jestli pozemky kolem pobořené Báburovy mešity ve městě Ajódhja v severoindickém státě Uttarpradéš jsou vlastnictvím muslimské nebo hinduistické komunity. V minulosti zde stál hinduistický chrám připomínající rodiště boha Rámy, v 16. století ho zbořili muslimové, kteří tu postavili mešitu. V prosinci 1992 dav tisíců hinduistických fanatiků požadoval výstavbu nového chrámu a mešitu zničil, což vyvolalo vlnu násilí nejen v Indii, ale i v okolních státech. Podle odhadů tehdy zahynulo asi 3 000 lidí a země podle historiků poprvé od roku 1947 čelila hrozbě rozpadu.

Hinduisté se myšlenky na stavbu chrámu nevzdali a v roce 2003 předali vládě symbolický základní kámen. Obnovy mešity se ale domáhají i muslimové a jasno do případu nevnesli ani archeologové, kteří měli dokázat nebo vyvrátit, že na místě mešity stál hinduistický chrám.

Pozemek spravuje od roku 1992 vláda a zničení mešity je důvodem neutuchajících krvavých střetů. Jak v rozhovoru pro ČT uvedl publicista Jan Petránek, konflikt svým charakterem připomíná spor o Chrámovou horu v Jeruzalémě.

Rozhovor s Janem Petránkem (zdroj: ČT24)

Nevraživost mezi hinduisty a muslimy si v druhé nejlidnatější zemi světa vyžádala již statisíce obětí. Místem pravidelných střetů je Kašmír, kde většinoví muslimové usilují o vymanění se z hinduistické nadvlády. Spor o území vypukl v roce 1947 při rozdělení Britské Indie na hinduistickou Indii a muslimský Pákistán. Hinduisté tvoří v Indii 80 procent obyvatelstva, muslimové asi 14 procent.