Členka RAF Beckerová u soudu

Stuttgart (Německo) - Ve Stuttgartu dnes začal soud s bývalou členkou německé teroristické skupiny RAF Verenou Beckerovou. Čelí obvinění ze spoluúčasti na zavraždění spolkového generálního prokurátora Siegfrieda Bubacka v roce 1977. Beckerová byla zadržena měsíc po atentátu po přestřelce s policií, za kterou ji soud poslal na doživotí do vězení. V roce 1989 byla omilostněna a dostala se podmíněně na svobodu. Pokud ji nyní soud uzná vinnou, hrozí osmapadesátileté Berlíňance až doživotní vězení.

Případ byl obnoven po 33 letech, protože obžaloba má prý úplně nové důkazy. Ty by měly být podle očekávání dostatečně silné pro to, aby kauzu posunuly. Novým důkazem má být DNA Beckerové na dopise, kterým se skupina k činu přihlásila. První den jednání státní zástupce četl obžalobu.

Beckerová vypovídat nechce, mlčela i dnes při prvním dni procesu a dění v soudní síni sledovala beze slov a bez emocí zpoza velkých černých brýlí. Údajně totiž trpí revmatickým onemocněním a je citlivá na světlo.

Podle státního zástupce Waltera Hembergera obviněná „významně působila při rozhodnutí spáchat atentát na vrchního státního zástupce Bubacka, při plánování a přípravě tohoto vražedného útoku stejně jako při šíření dopisu, kterým se k němu RAF přihlásila“. Na rozdíl od syna zavražděného Michaela Bubacka, který v procesu figuruje jako vedlejší žalobce, se ale prokuratura nedomnívá, že Beckerová držela v ruce pistoli, z níž padly výstřely, které kromě Siegfrieda Bubacka usmrtily i jeho řidiče Wolfganga Göbela a kolegu Georga Wurstera.

Stání jsou zatím naplánovaná do 21. prosince. Vypovídat má 160 svědků včetně bývalých teroristů a vysokých státních úředníků. V Německu má tento případ velkou pozornost, jedná se pravděpodobně o poslední soud s bývalým členem teroristické RAF.

Státní zastupitelství v roce 2009 obnovilo vyšetřování Bubackovy vraždy na základě analýzy nových vzorků DNA. Výsledky naznačily, že se Beckerová mohla na likvidaci někdejšího německého hlavního prokurátora, jeho řidiče a strážného podílet. Důkazy o tom, že právě ona na trojici vypálila smrtící rány, ale podle dostupných informací zatím neexistují.

Bubacka zastřelily v jeho voze 7. dubna 1977 v Karslruhe dvě osoby, které kolem projely na motocyklu. Dosud se nepodařilo zjistit, kdo to byl. Za podíl na vraždě poslal soud na doživotí do vězení Knuta Folkertse, Christiana Klara a Brigitte Mohnhauptovou.

Beckerová kdysi vypověděla, že se atentátu zúčastnili tři členové RAF. Günter Sonnenberg prý řídil motorku. Na jejím zadním sedadle byl Stefan Wisniewski, který na Bubackovo auto střílel. Christian Klar na dvojici čekal v únikovém voze, uvedla na začátku osmdesátých let Beckerová. Podezření, že se ale akce sama účastnila, posílila letos v srpnu domovní prohlídka.

Beckerovou jako někdejší členku Komanda Ulrike Meinhofové, které neslo jméno jedné z vůdčích tváří první generace RAF, policie kvůli podezření z podílu na atentátu na Bubacka vyšetřovala už v roce 1977. Tehdy se její zapojení prokázat nepodařilo. Za přestřelku, která se odehrála při zatýkání, ji ale ve stejném roce potrestal soud doživotním vězením. Propuštěna byla po prezidentské milosti o 12 let později.

A kam až sahají kořeny RAF (Rote Armee Fraktion)?

Vydáno pod