Měl být americkým velvyslancem v Praze, Eisena ale zablokoval Senát

Washington – Česko si na nového amerického velvyslance nejspíš ještě chvíli počká. Americký Senát totiž zablokoval kandidáta Baracka Obamy Normana Eisena, uvedl to Český rozhlas. Jde o poměrně překvapivý krok, neboť byl dosavadní prezidentův poradce pro etiku vnímán jako neproblematický kandidát. Eisen například na začátku srpna úspěšně absolvoval slyšení u zahraničního výboru amerického Senátu, který kandidáty na velvyslance schvaluje.

Rozhodnutí Senátu ale vůbec nemusí souviset s osobou samotného Eisena. Může jít i o formu nátlaku na prezidenta Baracka Obamu. Podobně například nyní louisianská senátorka Mary Landrieuová brání jmenování nového prezidentova poradce pro rozpočet Jacka Lewa. Chce tak dosáhnout zrušení zákazu těžby ropy a plynu u amerického pobřeží. 

Americký velvyslanec přitom v Česku není už od 20. ledna loňského roku. Český prezident Václav Klaus ještě minulý týden ve Spojených státech mluvil o tom, že by měl americký velvyslanec do Prahy přijet už brzy. Naposledy tento post zastával republikán Richard Graber, který odcestoval poté, co se v Americe vyměnila vláda. Nejvýše postavenou diplomatkou pak byla v Praze Mary Thompson-Jonesová, která byla dočasně pověřená řízením úřadu. Nedávno ji vystřídal chargé d'affaires John Ordway. 

Washingtonský právník Norman Eisen v současnosti působí jako poradce prezidenta Baracka Obamy pro etiku a vládní reformu. Podle Bílého domu se Eisen zabýval například regulací lobbistů, reformou finančního sektoru, zákonem o financování volebních kampaní či otevřenou vládou. Podílel se také na novém etickém kodexu pro zaměstnance Bílého domu. V Praze už na návštěvě byl, loni v dubnu byl součástí doprovodu Baracka Obamy při podpisu nové smlouvy START s Ruskem.

Eisen je ve své rodině první rodilý Američan. Jeho židovští rodiče ze střední Evropy přežili holocaust. Podle médií jeden z jeho rodičů prošel koncentračním táborem v Osvětimi, jeho matka pocházela z Československa, otec byl původem z Polska. Po svatbě se Eisenovi rodiče přestěhovali do Los Angeles, kde prodávali u stánku hamburgery. Ze skromných poměrů se Eisen dostal až na Harvardovu univerzitu, kde seděl ve stejné aule jako Barack Obama. 

Po studiích práv pracoval 17 let v právnické firmě Zuckerman Spaeder a byl také jedním z jejích společníků. V roce 2008 se ohlásil Obamovi a začal se podílet na jeho předvolební kampani. Byl také jejím štědrým sponzorem (sám věnoval asi 40 000 dolarů, tedy přes 750 000 Kč). Po vítězství Obamy v prezidentských volbách se stal členem vedení jeho týmu pro převzetí moci a v lednu 2009 ho Obama jmenoval zvláštním poradcem pro etiku a vládní reformu.