Obamův poradce Emanuel odchází z Bílého domu

Washington - Rahm Emanuel, který šéfuje poradcům amerického prezidenta Baracka Obamy, dnes rezignoval na svou funkci. Odchází z Bílého domu, aby se mohl věnovat kandidatuře na starostu Chicaga; o víkendu vrátí z Washingtonu do Chicaga, aby v pondělí zahájil svou volební kampaň. Bývalý šéf Obamových poradců zároveň spustí svou novou webovou stránku, na níž bude oslovovat chicagské voliče. Volby se budou konat 22. února. Novým šéfem obamových poradců byl jmenován Pete Rouse.

O Emanuelově odchodu z Obamových služeb se začalo spekulovat, když dlouholetý starosta Chicaga Richard Daley počátkem září překvapivě oznámil, že se příští rok již o zvolení nebude znovu ucházet. Pro Emanuela se tak otevřela cesta k místu, o němž údajně už dlouho sní. Jeho dnešní rezignaci tak americká média brala za hotovou věc, na což dnes udělal narážku i Obama. „Vítejte při nejméně napínavém oznámení všech dob. Jak již téměř všichni z vás napsali, šéf mých poradců Rahm Emanuel dnes odchází ze svého místa, aby prozkoumal jiné příležitosti,“ uvedl šéf Bílého domu.

Obamův tým opouští další klíčová postava

Emanuel je už několikátým členem Obamova týmu, který v krátké době odchází. Amerického prezidenta už opustila šéfka ekonomických poradců Christina Romerová, odešel i hlavní poradce pro rozpočet Peter Orszag. Po listopadových volbách do Kongresu Bílý dům opustí i hlavní ekonomický poradce Lawrence Summers.

Podle deníku The New York Times by Obama Emanuelův odchod mohl využít k tomu, aby svému týmu vlil čerstvou krev s čerstvou energií a myšlenkami. Za možné Emanuelovy náhradníky list označil zástupce poradce pro národní bezpečnost Thomase Donilona, šéfa viceprezidentových poradců Ronalda Klaina či Obamova pobočníka v Kongresu Phila Schilira.

Padesátiletý Emanuel v minulosti již radil někdejšímu prezidentovi Billu Clintonovi. Před nástupem do Obamových služeb byl členem Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu. Už za Clintona si svou agresivitou získal přezdívku Rahmbo. Za Obamy, už jako šéf, pověst potvrdil.

Ministr financí Tim Geithner:

„Je to další z klíčových postav z okolí Baracka Obamy, které opouštějí Bílý dům. Třeba ze čtyř jeho nejbližších ekonomických expertů zůstal jediný.“

Obama ztrácí politické body

Už za měsíc rozdají kongresové volby v USA nové politické karty, do listopadové bitvy už Obama půjde bez podpory jedné z nejvýraznějších tváří své administrativy. Zčásti jde o přirozenou obměnu v náročných funkcích, zčásti ale jde také o odraz postavení Baracka Obamy. Ze zbožňovaného posla nové éry se stal nepříliš úspěšný prezident, jehož obliba stále klesá. I proto se opozice snaží z kongresových voleb udělat referendum o jeho dosavadní politice.

Podle průzkumů připraví republikáni Obamovy demokraty o kontrolu minimálně nad dolní komorou parlamentu. Rahm Emanuel po návratu do Chicaga bude muset hledat i bydlení, nájemníci v jeho domě smlouvu předčasně ukončit nechtějí. Zdá se ale, že i tak to budou jenom drobnosti ve srovnáním s tím, co čeká v nejbližších měsících jeho dosavadního šéfa.