Po srážce dvou vlaků v Indonésii nejméně 36 mrtvých

Jakarta – K tragickému železničnímu neštěstí došlo v provincii Střední Jáva v Indonésii. Nejméně 36 lidí zahynulo a dalších 50 utrpělo zranění, když na nádraží ve městě Petarukan narazila souprava jedoucí z Jakarty do stojícího vlaku. Nehoda se stala ve tři hodiny ráno místního času, většina cestujících proto spala. Podle zdravotníků mají lidé hlavně popáleniny a zlámané končetiny.

Podle mluvčího ministerstva dopravy vyšetřovatelé zjišťují, zda svou roli sehrála lidská chyba. Podle něj mohlo jít o závadu mechanického rázu. „Zjišťujeme, zda správně fungovala signalizace stojícího vlaku,“ řekl mluvčí. Podle svědků jsou obě vlakové soupravy silně poškozené. Několik vagonů se převrátilo.

Místní a záchranáři dolovali mrtvé a zraněné z hromad šrotu několik hodin. Mezi mrtvými jsou údajně také děti. „Spal jsem v zadním vagoně. Probudil mě náraz a strašný křik. Lidé volali o pomoc. Vyběhl jsem ven a viděl, že předek vlaku je úplně zničený,“ řekl průvodčí. 

Nehoda vlaku v Indonésii si vyžádala desítky mrtvých (zdroj: ČT24)

Vlaková neštěstí jsou v Indonésii běžná. Mohou za ně lidské chyby a špatně udržované tratě. S dopravou má země problémy téměř ve všech oblastech – obnovu potřebují silnice, letiště a pod vodou často končí i přeplněné trajekty. Nedostatek investic do dopravní infrastruktury za hospodářské krize v 90. letech omezují ekonomický růst Indonésie, která navzdory svému potenciálu zaostává za Čínou a Indií. Odborníci účet vyčíslili na miliardy dolarů a ty Jakarta nemá.

Nehoda vlaku v Indonésii
Zdroj: ČT24
Vydáno pod