Palestinci se bouří kvůli židovským osadám, přerušili mírová jednání

Jeruzalém - Přímá mírová jednání s Izraelem nebudou pokračovat, dokud Izrael nezastaví výstavbu v židovských osadách na okupovaném západním břehu Jordánu. Oznámil to mluvčí předsedy palestinské samosprávy po zasedání výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny v Ramaláhu. Včera s lídry Palestinců a Izraele o stagnujících mírových jednáních mluvil americký zmocněnec George Mitchell – ale bez výsledku. Přímé mírové rozhovory přitom začaly po dvacetiměsíční přestávce teprve před měsícem.

„Náš postoj se nezměnil. Nebudeme jednat, dokud bude kolonizace pokračovat,“ zaznělo v prohlášení mluvčího Nabíla abú Rudajná po schůzce VV OOP a vysokých představitelů Abbásovy strany Fatah. „Vedení potvrzuje, že pokračování rozhovorů vyžaduje konkrétní kroky, v první řadě zmrazení výstavby v osadách,“ řekl mluvčí OOP Jásir Abid Rabbú. „Palestinské vedení činí Izrael odpovědným z maření rozhovorů,“ dodal Rabbú, který přečetl prohlášení vydané po schůzce VV OOP. Palestinští vedoucí činitelé prý nicméně budou pokračovat v konzultacích s týmem amerického zprostředkovatele George Mitchella a předloží své závěry na schůzce Ligy arabských států (LAS), mimořádně svolané na 8. října do Libye.

Jásir Abed Rabbo, představitel Organizace pro osvobození Palestiny

„Palestinské vedení viní Izrael, že klade překážky jednání a politickému procesu a maří snahy americké vlády, blízkovýchodního kvartetu a celého mezinárodního společenství. Palestinské vedení rovněž potvrzuje, že pro obnovení rozhovorů žádá hmatatelné kroky, které by prokázaly, že to Izrael myslí vážně. První z nich je zmrazení výstavby osad, bez podmínek a bez výjimek.“

Přímé mírové rozhovory Izraele a Palestinců byly zahájeny 2. září po intenzivním diplomatickém tlaku Spojených států. Palestinská strana si od začátku kladla za podmínku jejich konání zastavení výstavby v židovských osadách v Předjordánsku a požadovala prodloužení moratoria, které na výstavbu v listopadu vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Desetiměsíční moratorium vypršelo o půlnoci 26. září a Izrael je odmítl prodloužit.

V některých osadách byla stavební činnost obnovena, byť zatím v mírném rozsahu. O záchranu mírových rozhovorů se od té doby snaží zejména americký emisar Mitchell a šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Washington podle izraelských médií údajně Izraeli nabídl dalekosáhlé bezpečnostní záruky výměnou za prodloužení moratoria o 60 dnů. Netanjahu prý ale návrh odmítl. Důvodem jeho neústupnosti je podle izraelského tisku obava ze ztráty vlivu ve vládní koalici, ovládané stranami prosazujícími budování osad. Takové stanovisko ostatně sdílí i Netanjahuova vlastní strana Likud.

Izrael obnovil výstavbu na Západním břehu
Zdroj: ČTK/AP/Nasser Ishtayeh