Slovensko možná přijde o svůj národní poklad

Bratislava - Drobní vkladatelé i velcí sponzoři možná přijdou o značnou část národního pokladu. Na ten přitom po vzniku samostatného státu v roce 1993 ochotně přispívali. V dlouhých řadách čekali na to, aby mohli přispět zlatými šperky, vzácnými obrazy nebo penězi. Poklad teď spravuje Matice slovenská a právě ta vložila 23 z celkových 30 milionů tehdejších slovenských korun do nebankovní společnosti, která je teď na pokraji krachu.

Matice investovala peníze do družstva, které sama založila. Putovaly do nebankovní organizace jako cenné papíry. Dnes po ní ale zbyla jen prázdná budova a její majetek je zablokovaný. Nejasný je navíc i osud dalších milionů. „Protikorupční úřad vede v této věci trestné stíhání pro trestný čin podvodu,“ uvedla mluvčí slovenské policie Andrea Dobiášová.

Šéf Matice nepřipouští ani podvod ani špatné rozhodnutí. Tvrdí, že národní poklad s pomocí právníků získá zpět. „Mým osobním odhadem je, že ano, že se ty peníze vymůžou a bude i náhrada,“ tvrdí předseda Matice slovenské Jozef Markuš.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

bývalý ředitel sekce umění na ministerstvu kultury Andrej Zmeček o Matici slovenské

„Je placená z veřejných zdrojů. Veřejnost ale ve skutečnosti nad Maticí kontrolu nemá. Je to takový uzavřený systém, stát ve státu.“

Matice byla kdysi váženou institucí, jedním z pilířů národa. Dnes však její sláva pohasíná. Navíc jde podle Slováků o jedinou instituci v zemi, která nemění své vedení. Jozef Markuš ji řídí již neuvěřitelných 20 let. Lidem se to nelíbí a předsedu společnosti vyzývají, aby odstoupil. Vyhnat ho z postu chtěli i demonstrací. „Je to podvod, je to zlodějina na slušných občanech – těch, kteří národu věřili,“ rozčiluje se jedna z demonstrujících a šéfka místního odboru matice v Košicích - Šaci Viera Ďurášová.

Šéf Matice ale hlasů z lidu nedbá. Odstoupit prý nehodlá. O jeho přítomnosti ve společnosti se však rozhodne v listopadu. Osud národního pokladu je ale možná zpečetěn už nyní.